Преболедувалите другите варианти имат едва 19% защита от Омикрон

Германски учен: Бустерната доза е най-добрата ваксина срещу новия вариант

16.01.2022 | 09:42 Редактор: Здравко Черкезов
Преболедувалите другите варианти имат едва 19% защита от Омикрон

Насред вълната от Омикрон много хора, които са преболедували, се питат дали това им осигурява добра защита от вируса и неговите мутации. Ето какво показват данните от научни изследвания по темата.

Повечето правителства, с изключение на някои като австралийското, приемат преболедуването като доказателство за имунитет срещу Ковид-19, пише DW. Но доколко антителата, които се изграждат при боледуване, могат да се сравняват с тези, придобити вследствие на ваксиниране? И дали те осигуряват надеждна защита срещу новия вариант Омикрон?

Само 19% ефективност при Омикрон?

Все още няма категорични данни за качеството на защитата, която преболедуване с Омикрон осигурява, но вероятно е сходно с другите варианти на коронавируса, казва Юлиан Шулце цур Виш от университетския медицински център Хамбург-Епендорф. Това означава, че ако си бил заразен с Омикрон в последните няколко седмици, вероятно си защитен от повторна инфекция за няколко месеца. Но тъй като Омикрон е по-заразен, за имунитет е необходимо по-голямо количество антитела. Не е сигурно, че имунитетът, получен от две ваксини или инфекция с някой от предишните варианти, ще предотврати заразяване с Омикрон. Затова и бустерната доза е най-добрата ваксина срещу новия вариант, казва германският учен. 

Ефективността на защитата срещу Омикрон, осигурена от "естествен имунитет", получен от други варианти на Ковид-19, може да е едва 19%, заключва проучване на Имперския колеж в Лондон от края на декември 2021 г.

Въпреки това, според първите данни, ако имате някаква форма на имунитет - получена или след две дози ваксина, или след прекарана инфекция плюс еднократна доза - протичането на заболяването вероятно ще бъде по-леко.

Коя защита е по-добра - естествената или тази от ваксината?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. За момента, според изследванията, защитата зависи от варианта, с който човекът е бил заразен и кога се е случила инфекцията. 

Преди Омикрон основно научно правило беше, че една инфекция се равнява на една доза от ваксина, смята Шулце цур Виш. И така хората, които са боледували от Ковид, са били защитени, докато имунитетът не започне да намалява между четвъртия и шестия месец. Не е ясно обаче дали придобитият естествен имунитет е осигурявал на организма по-добра защита от ваксинацията. 

Според изследване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията от октомври 2021, неваксинираните възрастни, които са боледували от Ковид преди три до шест месеца, имат пет пъти по-голям шанс да се заразят отново в сравнение с ваксинираните възрастни, които не са боледували. Това изследване е правено само сред пациенти, при които болестта е протичала тежко и са били хоспитализирани. От резултатите не може автоматично да се направи заключение и за нехоспитализираните пациенти.  

Мащабно изследване в Израел обаче показа коренно различни резултати. Според него хората, ваксинирани с препарата на BioNTech/Pfizer, имат 13 пъти по-голям шанс да се заразят с Делта варианта на вируса от тези, които са били инфектирани, но не са ваксинирани. Изследването, което все още не е рецензирано, е най-голямото проучване с близо 30 хиляди здравни работници, участвали в него.

Имунитетът зависи от редица фактори

Все още има много въпросителни относно имунитета, който зависи от различни фактори - продължителността на инфекцията, варианта на вируса, типа ваксина и силата на имунната система. 

Възрастта също се оказва ключов фактор. Според изследване сред ветерани в САЩ, сред възрастните хора иРНК ваксините предлагат по-добра защита от инфекция, хоспитализация или смърт в сравнение с преболедуването. Но за пациенти под 65 години защитата е или същата, или по-ограничена, отколкото при естествения имунитет.

От проучване, което Шулце цур Виш е провел заедно със свои колеги сред медици в Германия, става ясно, че тялото реагира най-добре на имунизационен микс. Пациенти, които са си поставяли различни ваксини - например AstraZeneca, след това Moderna, а накрая и бустер, имат една от най-добрите защити. Според други изследвания пък хора, които са преболедували, а след това са си поставили две ваксини, са най-защитени. Имунолозите наричат този феномен "хибриден” или "супер” имунитет. Но много от тези аспекти при новия вариант Омикрон още са неясни. Едно обаче е сигурно: ваксинацията или бустерната доза понижават значително риска да се разболееш от Ковид или да заразиш други хора, уверява Шулце цур Виш.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК