Лекар: Син носи баща си на гръб 6 часа, за да го ваксинираме срещу Ковид-19

24-годишният Тауи и семейството му живеят в бразилската Амазонка

15.01.2022 | 07:10 Редактор: Елеонора Танева
Лекар: Син носи баща си на гръб 6 часа, за да го ваксинираме срещу Ковид-19

Снимка на син, който носи на гръб баща си, за да стигнат до ваксинационен пункт, обиколи социалните мрежи. Кадърът се превърна в символ на сложната логистика за имунизация в един от най-отдалечените райони на света - бразилската Амазонка.

Снимката е направена от лекар. На нея се вижда как 24-годишният Тауи носи 67-годишния си баща Уаху. Двамата са получили доза ваксина срещу Ковид-19. Те трябвало да ходят с часове през гората, за да стигнат до мястото за ваксинация.

Официалните данни казват, че 853 местни жители са починали от Ковид-19 в Амазонка. Но групите за правата на коренното население казват, че този брой е много по-висок. 

Ерик Дженингс Симоес, лекарят, направил снимката, казва, че Уаху почти не вижда нищо и ходи трудно. Медикът изчисли, че Тауи е носил баща си на гръб в продължение на 5-6 часа.

"Това беше много красива демонстрация на прекрасната връзка между тях", казва д-р Симоес пред BBC News Brasil.

Снимката е направена през януари 2021 г., в началото на кампанията за ваксинация срещу Ковид-19 в Бразилия - една от най-силно засегнатите от пандемията страни в света. Но д-р Симоес я споделя в Instagram чак на 1 януари тази година, за да изпрати "положително съобщение в началото на новата година".

Когато в Бразилия започна ваксинация срещу COVID-19, коренното население се считаше за приоритетна група. 

Медиците издигнали колиби в гората,  договорена е система за ваксинация с общностите чрез радио, информира dnes.bg. 

През септември 67-годишният Уаху починал по неясни причини. Тауи е останал със семейството си. Наскоро е получил бустерна доза срещу Ковид-19. 

От началото на 2022 г. не е регистриран случай на Ковид-19 в племето на Тауи.

Снимки: Instagram

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК