Нови правила в Германия за карантината за заразени с Ковид-19 и контактни

Тя може да приключи след 7 дни при наличието на отрицателен PCR или бърз тест

14.01.2022 | 17:17 Редактор: Ваня Кузманова
Нови правила в Германия за карантината за заразени с Ковид-19 и контактни

Бундесратът на Германия одобри нови правила за карантина за заразени с коронавирус и контактни лица, съобщи "Дойче веле”.

Съгласно гласуваното днес решение, контактувалите с носители на коронавирус се освобождават от задължителна карантина при наличието на бустерна доза ваксина. Продължителността на карантината при заразяване се намалява с цел избягване на недостига на персонал в редица сфери, в случай на рязко увеличаване броя на заразените. Според новите правила карантината може да приключи след седем дни при наличието на отрицателен PCR или бърз тест.

Министърът отново призова сънародниците си да си поставят ваксини, включително и бустерни дози.

"Ако всички твърдим, че това не ни трябва, че знаем по-добре, или че не искаме да участваме в това, или че имаме друга представа за ролята на държавата, ще изпаднем в хаос”, заяви Лаутербах. Той подчерта, че също е за задължителната ваксинация на германското население, пише БГНЕС. 

По данни на института "Роберт Кох”, почти две трети от пациентите с коронавирус в интензивните отделения в Германия не са ваксинирани срещу Ковид-19. От почти 9 000 пациенти с установен ваксинационен статус 62% са били неваксинирани. Други 10% от болните с коронавирус са непълно имунизирани. 28% от пациентите с ковид на интензивно лечение са напълно ваксинирани или дори са получили бустерна доза. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК