Омикрон доминира в България, Костадин Ангелов разкритикува пандемичния план

40% от последните секвенирани проби са на новия вариант на коронавируса

14.01.2022 | 14:15 Редактор: Теодора Патронова

Новият вариант на коронавируса вече доминира в страната. 40% от последните секвенирани проби са на Омикрон. А правителството разработи математически модел за управление на кризата. Водещият критерий е заетостта на интензивните Ковид легла.

В момента са заети не повече от 60% от интензивните легла. Това заяви в "България сутрин" заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев.

"По анализи на нашите експерти в МЗ, здравната система не би следвало да почувства недостатъчно обслужване при 50 процента заетост от тези общи интензивни легла, които са разкрити в страната", съобщи той.

Редица болници вече започнаха да разкриват допълнителни Ковид легла. Сред тях е и "Софиямед".

"Сега сме във фаза, в която започнахме да увеличаваме леглата. Имаме разкрити 70 легла за Ковид и 10 интензивни. Но сме имали и пик, в който сме имали и двойно повече", коментира анестезиологът д-р Иван Колчаков.  При нужда болницата може да удвои броя на леглата.

"Не можем до безкрай да увеличаваме леглата, защото специалистите ни са определен брой. Не може да отделим всички интензивни легла за Ковид болни", поясни той.

Здравните власти имат готовност да командироват медицински специалисти от една болница в друга.

"Ще се преразпределя натоварването на болниците спрямо наличния медицински персонал", заяви зам.-министърът на здравеопазването. При необходимост интензивните педиатрични легла също могат да се увеличат, тъй като Омикрон засяга повече деца, заяви д-р Грибнев.

"Системата вече е инструктирана да могат да бъдат разкрити и интензивни педиатрични Ковид легла. За страната в момента те са 60 и мислим, че ще стигнат", поясни той.

Планът на правителството за справяне с Ковид кризата беше остро критикуван от ГЕРБ. Според проф. Костадин Ангелов планът няма за цел да спасява човешки животи.

"Той е писан от хора, които никога не са влизали в лечебно заведение и никога не са се занимавали с болни пациенти от Ковид-19", изтъкна той. 

Ангелов поиска и проф. Мира Кожухарова да върне златния медал за справяне с Ковид кризата, който ѝ беше връчен от д-р Стойчо Кацаров.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК