България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Зам.-здравният министър: Мерките са най-щадящи, Омикрон се държи по различен начин

"Мислим да покажем на населението, че ваксините не са опасни с конкретни примери", заяви Петър Грибчев

14.01.2022 | 09:08 Редактор: Теодора Патронова

Нов модел на управление на Ковид кризата представи вчера правителството. Основният критерий, по който ще се ръководим за развитието на вируса, е броене на интензивни легла по области. 

"Омикрон се държи по различен начин - с много по-висока заболеваемост, но с такова натоварване на здравните системи. Решихме да преосмислим подхода и да насочим вниманието си към здравната система, защото тя е основният механизъм, по който лекуваме гражданите. Насочихме се към модели, които да предвидят и да оценят как се държи здравната система спрямо новата ситуация на Омикрон", заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в "България сутрин".

Той обясни, че идеята на четирите етапа е да има предвидимост както за здравата система, така и за останалите отрасли от икономиката, за да може населението да се подготви за предприетите мерки и да няма изненада.

"В зависимост от заболеваемостта по областите РЗИ постоянно увеличават бройката интензивни легла, които са разкрити. Ние следим този процент заети интензивни легла спрямо максималния брой. Това означава 50%. Това означава, че системата има 50% възможност да се натоварва. Затова на този етап мерките са сравнително най-малки и най-щадящи. Ние в момента сме на границата между първи и втори етап в модела", коментира д-р Грибнев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че здравната система не би следвало да има недостатъчно обслужване при заетост на 50% от тези общи интензивни легла, които са разкрити в страната. Тези хиляда легла могат да бъдат разкрити за Ковид пациенти. 

"Взели сме предвид, че Омикрон може да засегне по-голям процент от децата. Предприеха се мерки за разкриване и на педиатрични легла, така че системата вече е инструктирана да могат да бъдат разкрити интензивни педиатрични легла. За страната в момента те са 60 и мислим, че ще стигнат", каза зам.-министърът.

"Трябва да се следи скоростта на запълване на тези легла. При висока заболеваемост на Омикрон, въпреки по-лекото му протичане, може да доведе до голям брой медицински персонал, който е под карантина, така че в един момент може да се окаже, че има недостиг на персонал. В този случай по места ще се реорганизира дейността. Ще се преразпределя натоварването на болниците спрямо наличния медицински персонал", изтъкна д-р Грибнев.

Той съобщи, че в екипа, който ще следи математическия модел, участва проф. Витанов. Гостът добави, че мерките ще бъдат обявявани няколко дни преди да се въведат, стига скоростта на запълване на леглата да го позволява. 

"Разработен е и вариант мерките да бъдат на национално ниво. Ние трябва да имаме и тази възможност. Това са сценариите, които засягат сериозно натоварване на здравната система и ако това се случи, може да се наложи взимане на мерки и на национално ниво. Мерките, касаещи входа на чужди граждани и граничния контрол, са на национално ниво", подчерта зам.-министърът.

"Мислим да покажем на населението, че ваксините не са опасни с конкретни примери, с ангажиране на специалисти, които да комуникират с обществото. Не мислим, че трябва да задължаваме някого да се ваксинира. Това е въпрос на избор. Нашите данни сочат, че ваксинираните граждани пазят себе си и намаляват заразяването на околните. Това е важно, защото по този начин много по-малко хора ще се нуждаят от интензивни грижи", обърна внимание д-р Грибнев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК