Ваксинираните могат да се заразят с Ковид-19 или да се разболеят тежко: Защо това е така?

За хората от рисковите групи е изключително важно да си поставят бустерна доза ваксина, посочват експерти

16.01.2022 | 15:54 Редактор: Жаклина Иванова
Ваксинираните могат да се заразят с Ковид-19 или да се разболеят тежко: Защо това е така?

Напълно ваксинирани също могат да се заразят с Ковид-19 или да се разболеят тежко. Защо това е така и кои хора са най-застрашени? Изследване на американския Национален здравен институт търси отговор на тези въпроси.

Учените са събрали и анализирали данни от 1,2 милиона пациенти с коронавирус над 18 години, които между декември 2020 и октомври 2021 година, т.е. преди Омикрон вълната, са получили две дози иРНК ваксина или една от векторната ваксина на Johnson & Johnson, пише DW.

Осем са рисковите фактори

Резултатите: Тежкото протичане на заболяването се е случвало рядко. От 1,2 милиона ваксинирани едва 2246 (0,18%) са се разболели въпреки ваксинацията. При 189 от тях (0,015 процента) болестта е протекла тежко с остра дихателна недостатъчност, неинвазивна вентилация или с постъпване в интензивно отделение. 36 от тях са починали, което съответства на 0,0033 процента от всички участници в проучването.

При всички пациенти, които са преболедували тежко, е констатиран поне един от изброените по-долу осем рискови фактора. А при 75 на сто от починалите са констатирани поне четири от тях:

– възраст над 65 години (3,2 пъти по-висок риск)

– отслабена имунна система (1,9 пъти по-висок риск)

– хронично заболяване на белите дробове (1,7 пъти по-висок риск)

– хронично заболяване на черния дроб (1,7 пъти по-висок риск)

– хронично бъбречно заболяване (1,5 пъти по-висок риск)

– неврологично заболяване (1,5 пъти по-висок риск)

– диабет (1,5 пъти по-висок риск)

– сърдечно заболяване (1,4 пъти по-висок риск)

При заразените, които са били имунизирани с BioNTech/Pfizer, опасността от тежко протичане на заболяването е била малко по-висока от тази при ваксинираните с Moderna.

Учените, провели изследването, подчертават ефективността на ваксинацията срещу тежко протичане на заболяването. Особено за хората от рисковите групи е изключително важно да си поставят бустерна доза ваксина, гласи друга тяхна препоръка.

Броят на пробивите във ваксините расте

В последно време броят на пробивите във ваксинациите – случаите, в които хора се разболяват, макар да са ваксинирани – в Германия расте.

От 1 февруари 2021 година до 13 януари 2022 година институтът “Роберт Кох” е регистрирал общо 600 223 такива случаи. През последните седмици възрастовата група 18-59 години е имала най-висок дял на пробивите във ваксините - 55,3 процента. Казано иначе:  от всички хора на възраст между 18 и 59 години, които са се разболели от Ковид-19 през последните четири седмици, 55,3 процента са били напълно ваксинирани, но все още не са имали поставена бустерна доза. Този дял е 53,7% при тези над 60 години, и 22,5% при 12- до 17-годишните.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
яку
преди 2 години
дофтуля и мътиематици тройкаджии се упражнвяват па тилбивизията! голам срам за науките!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
зелен хайвер
преди 2 години
В такъв случай, КАКВА е ролята на ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ? Заблуда? Бизнес-стратегия в полза на фарацевтичните фирми? Натиск и тормоз над населението? Сигнализирай за неуместен коментар