Как ни влияе комбинирането на различни ваксини срещу Ковид-19?

Хетероложният режим на ваксинация предизвиква силен хуморален имунитет и осигурява 68% защита

14.01.2022 | 11:50 Редактор: Теодора Патронова
Как ни влияе комбинирането на различни ваксини срещу Ковид-19?

Хетероложната ваксинация, тоест с два различни ваксинационни препарата, показва много добри и обещаващи резултати по отношение на индуциране на стабилен имунен отговор срещу Ковид-19. Тази методология на ваксинационния процес е особено важна за облекчаване на глобалното съхранение на ваксини, максимизиране на покритието на ваксините и осигуряване на по-добра защита срещу новопоявяващите се варианти на вируса.

Хомоложната първична ваксинация е често срещаната конвенционална стратегия за повишаване на ефикасността на ваксината. Това представлява поставянето на няколко дози от един и същи ваксинационен препарат. Въпреки това според нарастващия набор от доказателства, различните видове ваксини, които съдържат един и същи антиген, могат да се използват за засилване и стимулиране на имунната система на човека. Тази стратегия се нарича хетероложна първична ваксинация.

В днешно време дори се наблюдава по-висока имуногенност и защитна ефикасност след хетероложната първична ваксинация от тази при хомоложната първична ваксинация. Основните масово прилаганите ваксини са показали повече от 85% ефикасност за предотвратяване на инфекция със SARS-CoV-2, симптоматика на Ковид-19, хоспитализация и смъртност.

Въпреки масовата имунизация срещу Ковид-19 в много страни по света се срещат пробивни инфекции, които са възникнали при напълно ваксинирани лица. Това би могло да се дължи на нововъзникнали вирусни варианти с мутации в шиповия протеин, който представлява таргет на различните ваксини. Друга причина може да бъде постепенната загуба на ефективност с времето.

В някои страни, за да се увеличи максимално ефективността на ваксината, започна ваксинацията на рисковите популации с трета бустер доза. Глобалният недостиг на доставка и разпространение на ваксини обаче, доведе до намаляване на скоростта на разпространение на ваксините, особено в страните с ниски и средни доходи.

За да преодолеят този недостатък, много страни са приели хетероложна стратегия за първична ваксинация, с цел увеличаване на обхвата на ваксините. Приоритет за поставянето на трета доза са високорискови лица, включително хора на възраст 65 и повече години, здравни и други служители на първа линия, както и хора със съпътстващи заболявания.

Друга причина за хетероложната първична ваксинация са появилите се нежелани реакции, като тромботична тромбоцитопения, наблюдавани при малка част от хората след поставяне на ваксината предоставена от Oxford/AstraZeneca. Тези реакции доведоха до постоянно или временно спиране на употребата на тази ваксина в много страни.

Съгласно преразгледани препоръки за обществено здраве при създалата се ситуация, някои от лицата, имунизирани с първа доза от ваксината на AstraZeneca, са посъветвани да си поставят втора доза от алтернативна ваксина на базата на иРНК.

Хетероложният режим на ваксинация предизвиква силен хуморален имунитет и осигурява 68% защита срещу симптоматичен Ковид-19. Докато при хомоложната ваксинация с AstraZeneca се отбелязва 50% защита срещу симптоматично заболяване. Проучвания, включващи лица с висок риск, предполагат, че хетероложната ваксинация осигурява по-добра защита срещу инфекция със SARS-CoV-2 и при имунокомпрометирани пациенти, например онкоболни, такива претърпяли трансплантация и други.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК