България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Успокояват пенсионерите с компенсацията, обмислят отделяне на Ковид добавката

17 млн. лв. е сумата, с която трябва да помогнем, посочи Искрен Арабаджиев

13.01.2022 | 09:02 Редактор: Тодор Петров

Над 1 млн. българи са получили по-ниски пенсии през януари в сравнение с декември. Това са половината пенсионери у нас. 

"Няма пенсионери с по-ниски пенсии. Има пенсионери, които са получили по-ниска сума спрямо декември след намаляването на Ковид добавката. Декември получиха 120 лв. добавка, а от януари тя е 60 лв. При половината пенсионери увеличението не е компенсирало намалението от 60 лева. Това касае основно по-ниските пенсии", заяви председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев в "България сутрин".

12,5% е средното увеличението на пенсиите, но всеки пенсионер е получил различно увеличение, в зависимост от натрупаните години стаж, стана ясно още от думите му.

"На извънредното заседание на комисията във вторник разбрахме, че сумата, с която трябва да помогнем на получилите по-малки пенсии, е в размер на 17 млн. лв. Което е много малка сума сравнено с бюджета на НОИ за пенсии. Това е можело да бъде установено, но най-вероятно не е била подадена коректно информация от НОИ. Анализът на Министерството на финансите беше да няма пенсионер, който да получи по-ниска сума. Има изготвен механизъм, с който със задна дата, от 1 януари, пенсионерите, получили по-ниска сума, ще бъдат компенсирани февруари месец", обясни Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че Ковид добавката, която е до юни месец, е много важна за пенсионерите и затова политиката на правителството е била да се получи такова увеличение на пенсиите, с което постепенно добавката да бъде включвана в пенсиите. Проблемът бил, че има много ниски и много високи пенсии.

"Ще мислим за вариант да се отдели Ковид добавката към Агенцията за социално подпомагане, за да е ясно на пенсионерите, че от НОИ плащат пенсия, а добавката е социално подпомагане, което не зависи от приноса им в системата", съобщи Арабаджиев и добави, че се обмисля ново увеличение на пенсиите от 1 юли.

Предвижда се общинските детски градини да станат безплатни от 1 септември. Ще ги плащаме през данъците си, отбеляза председателят на социалната комисия в НС. 

Ресурсът за това ще бъде заделен при актуализацията на бюджета през лятото. Предвиждат се също компенсации и за родителите на деца под 3 години.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Според мен трябваше да се намери някакъв начин да се даде тази сума за ваксинирането отделно от пенсиите. Да им се приведе съвсем друг ден или в пощата да я раздават в друг ден от от даването на пенсиите, за да няма объркване. Сега хората не могат да разберат кое за какво е. Сигнализирай за неуместен коментар