Хаос сред пенсионерите: Подведени ли са и знаят ли каква е промяната в парите им?

Над 1 милион възрастни хора се оказват ощетени след преизчислението на пенсиите

11.01.2022 | 18:58 Редактор: Жаклина Иванова

Половината пенсионери у нас са ощетени след преизчислението на пенсиите. Те са получили по-малки суми за януари в сравнение с месец декември.

От няколко стотинки до 30 лева е разликата, с която половината пенсионери у нас посрещнаха новата година. Над 1 милион възрастни хора се оказват ощетени след преизчислението на пенсиите и така получиха по-малко средства този месец за разлика от декември.

Сега се предвиждат допълнителни средства за компенсации на разликите. През февруари пенсионерите ще получат сумите, които не взеха този месец със следващите пенсии.

"Размерът на допълнителната добавка, която ще бъде приета за тези пенсионери, които след Ковид-19 получават по-малко, е в размер на 17 милиона, което може да си позволи бюджетът заради по-високата събираемост", коментира председателят на комисията по труда и социалната политика Искрен Арабаджиев.

От своя страна депутатите поискаха и добавката за Ковид-19 да се изплаща отделно или през Агенцията за социално подпомагане. Причината - голяма част от пенсионерите са в заблуда колко точно средства получават.

"Обещанието за това, че никой няма да получи по-малко, е капанът, който сами си заложиха управляваните", уточни  зам.-председателят на комисията по труда и социалната политика Деница Сачева.

Изплащането на компенсациите, заедно с пенсиите, обаче, може да се окаже поредният препъни камък.

"Механизмът за изплащане на тази добавка, заедно с пенсиите доведе, до ситуация, в която непрекъснато трябва да обясняваме защо има по-малък размер на пенсията", посочи зам.-председателят на комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов.

Най-голям е хаосът за пенсионерите, които не знаят каква е промяната в парите им.

Хората са подведени заради лошото обяснение за формулата на преизчисление, обясни икономическият експерт Мика Зайкова.

Лоша шега е изиграла и добавката за Ковид-19.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Управници маскари...дали не могат да направят елементарна сметка или печелят от лихви на гърбината на пенсионера... Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 0
Кармен Младенова
преди 2 години
Въртят, сучат, не дават на хората достойни пенсии....А това което подхвърлят е гавра с мизерията на бедните хора. И къде е моля ви се положителната промяна? Отидоха си мечките, дойдоха вълците. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
то бива,бива....
преди 2 години
Какво социално подпомагане?Тотално некомпетентни хора!Абе,подлудихте ни!Защо не опишете с цифри в разпореждането точно как сте получили пенсията на всеки човек?Пак ще стане хаос ,защото много пенсионери са с телк и получават пари за лекарства от социално подпомагане и пак ще има проблем кое е изплатено и кое не.Писна ни от тъпотиите ви! Сигнализирай за неуместен коментар