1,068 млн. пенсионери са получили по-малко пари, чакат компенсации през февруари

Депутатите от социалната комисия предложиха добавката да не се изплаща към пенсиите 

11.01.2022 | 14:10 Редактор: Ваня Кузманова

1,068 млн. пенсионери са получили по-малко средства към своите пенсии, показват данните на НОИ. Възрастните хора в последните три месеца миналата година получаваха по 120 лева добавка към своята пенсия заради пандемията от Ковид-19. Парламентът обаче реши тази добавка да бъде намалена с 60 лева от януари месец.

Така възрастните хора се оказаха в ситуация, че за януари месец някои от тях получиха 50 стотинки по-малко, други обаче 30-40 лева. 

Гаранцията е, че всички възрастни хора ще получат разликата към пенсията за следващия месец. 

"Механизмът, по който ще бъдат компенсирани пенсионерите, все още се разработва. Ще бъдат изплатени разликите, които се получават на 7 февруари", заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов.  

Според голяма част от депутатите в социалната комисия, основната причина за така създалия се хаос е това, че пенсионерите получават Ковид добавката заедно с пенсиите си. Затова предложението е тази помощ да бъде плащана от Агенцията за социално подпомагане дори на друга дата, за да има ясна разкадровка кой пенсионер колко пари получава. 

"Обещанието за това, че никой няма да получи по-малко, беше всъщност капанът, който сами си заложиха управляващите. Ако добавката продължава да се изплаща към пенсиите, със сигурност отново ще има объркване", заяви бившият социален министър Деница Сачева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК