Каримански: Пенсиите няма да са по-ниски от декемврийските – поне до юни

До дни става ясно как ще бъдат компенсирани възрастните хора след преизчислението на парите им

10.01.2022 | 16:06 Редактор: Елеонора Танева
Каримански: Пенсиите няма да са по-ниски от декемврийските – поне до юни

До няколко дни ще стане ясен механизмът за компенсиране на пенсионерите, които са получили по-малко пари през януари в сравнение с декември. Това каза в Троян председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание Искрен Арабаджиев. 

Той обясни, че няма по-ниска януарска пенсия спрямо декемврийската. 

"Става въпрос за разликата с намалената Ковид добавка от 120 лева през декември, на 60 лв. през януари. Има пенсионери, които са взели по-малка обща сума. Това се дължи на начина, по който е направена актуализацията на пенсиите - не с фиксиран процент на всяка една пенсия, а чрез стажа и броя на годините, които всеки пенсионер има", каза народният представител, цитиран от БТА.

Анализ на пенсионната система ще бъде направен до края на юни. Целта е да се види какви дефекти има в момента и по какъв начин ще се продължи. Очакванията на пенсионерите са през юни тези 60 лева да бъдат включени към пенсията им, а да не се продължава с добавките.

"Това, което можем да направим е до края на юни пенсионерите да са спокойни, че ще получат пенсии, не по-ниски от края на декември 2021 г.", посочи председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК