Пламен Димитров, КНСБ: Няколкостотин хиляди пенсионери ще получат по-малко пари през януари

"Аз съм сигурен, че 2022 г. ще бъде по-инфлационна от миналата", подчерта той

08.01.2022 | 20:30 Редактор: Теодора Патронова

От 7 януари пенсионерите започнаха да получават преизчислените си пари. Някои се опасяват, че вместо повече, ще получат по-малко след промяната. Очакванията на лидера на КНСБ са тази година да бъде по-добра, но инфлацията може да стопи заплатите и парите на пенсионерите.

"Винаги започваме всяка година с очакването да бъде по-добра. Аз съм сигурен, че ще бъде по-инфлационна от миналата. По мои сметки ще се приближим до осем и половина, може и 9% инфлация. Това е средната инфлация, която знаем, че на "малката кошница" на потребление е поне двойна. Аз очаквам това да продължи като темп заради цените на енергоносителите, които няма да се успокоят, както каза Еврокомисията", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в "Опорни хора".

"Няма да се успокоят през цялото първо полугодие, пък може и да отидат и към второто. Това ще диктува по-високи ръстове на промишленото производство и от там по цялата верига", поясни президентът на КНСБ пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че в понеделник ще проведат среща с финансовия министър и една от темите ще бъде бюджетът и свързаните с него параметри. 

"Аз се надявам минималната заплата да е поне 750 лв. Най-компромисният вариант е поне да следва ръста на доходите от миналата година, което е издържано икономически", обясни президентът на КНСБ.

Димитров добави, че увеличението на минималната заплата е социално задължително заради инфлацията. 

"Всички казахме, че този мораториум беше голяма глупост, тъй като той акумулира със себе си ръст на това, което уж беше замразено. За мен единственото позитивно в тази работа е, че може да се преразгледа решението на КЕВР, когато се смени КЕВР. По-важното е да вкарат в регулирания пазар атомната евтина българска енергия, което е единственият вариант да няма увеличение на цената на тока след като падне мораториумът", изтъкна той.

"Прогнозирахме лятото, когато се актуализираше бюджетът, че разбиването на цялата пенсионна система ще ни донесе огромни проблеми. Те вече се виждат. Разбивайки модела с тези допълнителни пари на калпак, сега ще бъде много трудно да го върнем обратно в това русло. Единственият начин е да влезе системата за социално подпомагане, тя да доплаща до размера на прага на бедност", заяви Димитров. 

Той подчерта, че ако това не се възстанови, никой няма да вярва в системата. 

"Доверието продължава да се губи, вместо да се възстановява. Това е огромният проблем. Аз виждам вече по наши сметки, че през януари няколкостотин хиляди пенсионери ще получат по-малък доход. За тях трябва да има спешни мерки. Цялата пенсионна  система трябва да бъде върната руслото на основния принцип принос - права. Нека да не правим експерименти. Дайте да я върнем обратно, където трябваше да бъде и да не я нарушаваме с политическа употреба", настоя президентът на КНСБ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК