ГЕРБ скочи срещу новите пенсии, Асен Василев обеща компенсации за ощетените

От "Продължаваме промяната" не са съгласни партийната субсидия да стане 1 лев

09.01.2022 | 18:35 Редактор: Тодор Петров

Бивши и настоящи управляващи влязоха в задочен спор за пенсиите. От ГЕРБ искат обяснение от социалния министър Георги Гьоков за несъстоялото се увеличение на пенсиите на някои възрастни. Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев също коментира темата. 

Според ГЕРБ средното увеличение за всички е лъжа и затова социалният министър трябва да обясни пред депутатите. Опозицията не е съгласна и с механизма за компенсации.

"С тези компенсациите може да стане допълнително объркване през февруари. Те трябва да бъдат до 1 юли, което ще доведе до ново допълнително... пенсионерите. Ние апелираме към това да не се окаже, че с невежи инструменти се правят левашки политики", заяви бившият социален министър Деница Сачева.

И синдикатите се оказаха притеснени от промените в пенсионната система. 

"Разбивайки модела с тези допълнителни пари на калпак, сега ще бъде много трудно да го върнем обратно в това русло. Единственият начин е да влезе системата за социално подпомагане, тя да доплаща до размера на прага на бедност", обясни председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Според властта обаче пари има, а рискове – не. 

"Всяка опозиция има право на мнение. Финансовият ресурс е наличен", коментира финансовият министър Асен Василев.

Средствата са от актуализацията на бюджета за миналата година, а проектът за новия вече е готов, но до приемането му има още време. 

"Очакваме да внесем бюджета в Народното събрание до края на януари. Тази седмица, която идва, ще се говори с всички министерства. След като минат тези разговори ще можем да коментираме и конкретни параметри", посочи Василев.

А още преди бюджетът да е в парламента, от ИТН обявиха, че ще предложат партийната субсидия да стане 1 лев. Партньорите в управлението обаче не са съгласни. 

"Това е тяхно право. Субсидия от 1 лев означава партийната дейност да бъде финансирана не по прозрачен начин, а да се разчита на донори", отсече министър Василев.

А от раздадените вече субсидии "Политическо движение Социалдемократи", което няма депутат в парламента, ще получи над 600 000 лева. 

"Разпределението е част от вътрешнопартийни договорки, които са направени. Субсидията за ПП върви основно през социалдемократическата партия. Те са и най-старата партия и с най-голям капацитет да управлява средства, така че това е причината. Няма нищо по-специфично там", разясни Василев. 

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Трябва да спрат да се карат вече Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Асенчо
преди 2 години
Спокойно, ще се компенсират увеличенията на пенсиите с инфлация ! Сигнализирай за неуместен коментар