Лидия Шулева: Минималните пенсии са безобразно ниски, таванът трябваше отдавна да падне

"Не може пенсионер, който има 30 г. стаж и един, който има 45 г., да получат едно и също увеличение", посочи бившият вицепремиер

11.01.2022 | 20:28 Редактор: Жаклина Иванова

Ощетени и компенсирани: Кой е виновен за гафа с пенсиите и има ли гаф наистина?

"Цялата тази сага започна преди повече от година, когато беше обявена тази 50 лв. добавка към пенсиите. Това доведе до очаквания, че тя ще стане част от пенсията. По-големият проблем се получи, когато през лятото тази добавка от 50 лв. стана 120 лв.", посочи бившият вицепремиер и социален министър Лидия Шулева в студиото на "Денят ON AIR".  

Това, което социалното министерство по времето на служебните кабинети беше предвидило, трябваше да покрие това увеличение с коефициента тежест на трудовия стаж тези 50 лв., уточни тя.

"Разчетът беше направен така, че да няма почти пенсионери, които да получат по-малко от 50 лв. С обещанието, че всеки пенсионер ще получи толкова, колкото през декември, нещата съвсем се задълбочиха", смята бившият вицепремиер.

Според нея експертите са разчитали, че хората ще приемат пенсията с нейното преизчислено увеличение, като увеличение, а добавката - като нещо отделно.

"Не може един пенсионер, който има 30 г. стаж и един, който има 45 г., да получат едно и също увеличение. Пенсията се изчислява на базата на трудовия стаж и на дохода, на който си се осигурявал", подчерта Шулева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ има много стръмно покачване на минималните пенсии за сметка на средните.

"Те остават относително недостатъчно компенсирани. Средните пенсии все повече се приближават до минималните. Това създава противоречие в самата осигурителна система", категорична е тя.

Бившият вицепремиер отбеляза, че минималните пенсии са безобразно ниски и живеенето е почти невъзможно.

"В годините средният осигурителен доход растеше много по-стръмно, отколкото пенсиите се компенсираха по "швейцарското правило". Това доведе до смачкването на средните пенсии. Таванът трябваше отдавна да падне. При него има една друга голяма несправедливост, свързана с трудовия стаж", обясни Шулева.

Бившият социален министър коментира и темата, че юни месец ще се мисли за нов пенсионен модел. "До юни няма да има промяна - нито в тавана, нито в пенсиите така, както са изчислени към момента", изтъкна тя.

А относно инфлацията за първото тримесечие, бившият вицепремиер каза, че липсва ясен механизъм за компенсация за увеличените цени на енергоносителите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
1 rate up comment rate down comment 0
glin40
преди 2 години
ЛИДКЕ ТИ СИ ПО ЗЛЕ И ОТ ТИЯ СЕГАШНИТЕ ТЪЙ ЧЕ МЛЪКНИ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
1-н
преди 2 години
Ниски са пенсиите, всички, щот тая и съратниците й станаха безобразно богати Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Не трябва да има минимална граница и максимална също.Не може едни да гладуват за сметка на еденици с висока пенсия.А тия компенсации са мижи да те лажем...даже са обидни... Сигнализирай за неуместен коментар