Детските градини ще са безплатни от есента за цялата страна

Общините очакват помощ от държавата

12.01.2022 | 14:20 Редактор: Теодора Патронова

Общинските детски градини ще са безплатни в цялата страна от септември тази година. Това обяви председателят на парламентарната социална комисия Искрен Арабаджиев. Предвижда се също да бъдат компенсирани и родителите на деца до 3-годишна възраст, които не са приети в общинските ясли и градини. 

Детето на Габриела е във втора група в детската градина. В момента тя плаща такса от 30 до 60 лева в зависимост от присъствията му. Казва, че ако градините станат безплатни ще е облекчение за семейния бюджет.

Община Русе приветства предложенията за безплатни детски градини и смята, че така повече деца ще имат възможност за ранно образование.

"Едно евентуално премахване на таксите за всички деца означава, че държавата следва на 100% да финансира разходите за издръжка и хранене на децата в задължителна предучилищна възраст", коментира Таня Тодорова, началник отдел "Образование, спорт и младежки дейности" в Община Русе. 

А безплатните градини са залегнати в коалиционното споразумение.

"Залегнало е в коалиционното споразумение, че от есента ще имаме безплатни детски градини, но тук виждам коментари - те не са безплатни, тъй като някой ги плаща. Ние ги плащаме чрез нашите данъци. Чрез увеличената събираемост в бюджета, което е с 18% спрямо 2020 г. Тези пари могат да бъдат осигурени и ще бъдат намерени. Така че там има сигурност, че общинските д. градини ще бъдат безплатни от есента", каза Арабаджиев.

Общините към момента нямат възможност да поемат тези разходи спрямо финансовите си разчети, ако предложението стане факт очакват помощ от държавата.

"Нарастващата инфлация дава отражение във всички сектори, повишението на стойностите на хранителните продукти, на електроенергията дава отражение в дейностите на детските градини. Към настоящия момент се справят. Всички детски градини в община Русе изпълняват единно меню, одобрено от диетолог, което се съгласува от общината и сме спокойни за храната, но очакваме държавната власт да помисли и за това в бъдеще", заяви Тодорова.

 Очаква се да бъде увеличен размерът на компенсациите за неприетите деца, който в момента е 291 лв. на месец.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК