България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Любослав Костов, КНСБ: Минимална заплата от 750 лв. скоро може да бъде реалност

Мораториумът ще доведе до фалити, заяви той

07.01.2022 | 09:26 Редактор: Ваня Кузманова

Председателят на КНСБ Пламен Димитров заяви, че ако има консенсус в новото управление за запазване на работните места, това трябва да бъде във фокуса, а не да се говори за дефицита в бюджета.

"За съжаление, през 2021 година много българи обедняха от честен труд. Трябва да компенсираме тези, които не бяха подкрепени", заяви Любослав Костов от КНСБ в студиото на "България сутрин".

"Структурата на държавния бюджет трябва да бъде функция, която да облагодетелства обществото", допълни главният икономист на КНСБ

Според него минимална заплата от 750 лева ще бъде реалност по някое време тази година .

"Минималната заплата трябва да ни осигурява необходимите блага, стоките и услуги от първа необходимост, иначе влизаме в категория работещи бедни", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR

"Дефeренцирана минимална работна заплата няма как да има, трябва да има една обща национална заплата. Трябва да има базов минимум и този минимум не трябва да бъде подценяван, както се прави в България", категоричен е Любослав Костов. 

"България е единствената страна, която не вдигна минималната заплата, няма готов бюджет и няма пари от План за устойчивост и възстановяване, за което ние сме сериозно притеснени", допълни икономистът.  

И заключи, че безработицата в България не е чак толкова висока, но приетият мораториум ще доведе до множество фалити

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК