Любомир Каримански: Бюджетът 2022 г. най-вероятно ще бъде готов в края на януари

Бившите управляващи обвиниха властта в харчове за млрд. левове за месец

03.01.2022 | 17:45 Редактор: Ваня Кузманова

Бюджетът за 2022 г. ще бъде готов най-вероятно в края на януари. Това заяви за Bulgaria ON AIR председателят на Бюджетната комисия в Парламента Любомир Каримански. Междувременно бившите управляващи обвиниха сегашната власт в харчове за милиарди левове само за месец.

Бюджетът за 2022 година ще влезе за обсъждане в пленарната зала в края на януари, очакват управляващите. Най-вероятно той ще се различава от този на служебния кабинет. 

"Проектобюджетът ще бъде готов доколкото имам инфо от МФ и коалиционните партньори в края на януари, така че в последната седмица на януари най-вероятно той ще бъде внесен в Бюджетна комисия и оттам ще започнем да го разглеждаме и оттам в пленарна зала, както е процедурата", заяви председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански. 

В бюджета ще бъдат набелязани харчове по политики, разписани в коалиционното споразумение. Ще има обаче и допълнително заложени. 

"Една от основните политики е в здравеопазването - тогава, когато преговаряхме за коалиционно споразумение знаете, че нямаше "Омикрон" – сега има, т.е трябва да предвидим всички тези неща. Също така ел. управление и начинът, по който ще може да се приложи организацията за споделени услуги", допълни той. 

Още преди да са видели финансовата рамка за годината, бившите управляващи разкритикуваха разходите на кабинета "Петков". Според ГЕРБ, само за месец новото правителство е похарчило 9 млрд. лв. 

"Освен 1.2 млрд. лв, които се одобриха от НС ние нямаме яснота за тези 7 млрд. и нещо", каза Александър Иванов от ГЕРБ.

Бившите управляващи не виждат и мерки срещу инфлацията. 

"Ако имам някакъв упрек към колегите той не е, че играят шах, а че времето на PR свърши", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

От ГЕРБ не одобряват и добавките към пенсиите, отпуснати за следващите 6 месеца. Според ГЕРБ управляващите дължат отговори и на въпросите, свързани с поскъпването на синьото гориво с 30% и договора за азерски газ, който по техните думи е прекратен.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК