Държавата ще отдели бюджет за енергийната криза, но ще спаси ли това бизнеса?

Финансови проблеми грозят предприятията и заради високата цена на газа

30.12.2021 | 17:45 Редактор: Теодора Патронова

Държавата ще предвиди отделен бюджет за енергийната криза и високите цени на тока. Това съобщи премиерът Кирил Петков след последното за тази година заседание на кабинета. А по-рано на "Дондуков 2" се проведе среща на работодателските организации с президента, именно заради цените на тока.

Без категорично ''да'' от Радев остана искането за свикване на Консултативен съвет, на който да бъде обсъдена енергийната криза. Свикването му поискаха от бизнеса заради високите цени на тока. В крайна сметка, обаче стана ясно, че Румен Радев и работодателите гледат в една посока.

"Практически нямаме различия в оценката на ситуацията. Ние сме се обърнали към правителството още преди коледа и очакваме покана, за да решим този въпрос заедно", заяви председател на АИКБ Васил Велев.

В Министерския съвет среща имаше - но не с представители на бизнеса. Министър-председателят Кирил Петков събра министри на последно за годината заседание, на което беше решено да се приемат спешни икономически мерки.

"Ние трябва да се фокусираме и в края на годината да отделим допълнителен бюджет, за да премахнем огромната тежест, която застрашава и бизнеса, и енергоразпределителните дружества и крайните цени за бита", подчерта премиерът.

Предложението на министъра на енергетиката от преди няколко дни е предприятията да се компенсират със 75% от цената за киловат, ако струва над 185 лв. Условието е компенсацията да е до 30% от цената. Така например при цена от 500 лв., сумата над 185 лв. е 325 лв. но фирмите ще могат да бъдат подпомагани само със 150. Затова те настояват да получават 75% от разликата, без праг от 30% от цената и така вместо 150 да взимат по 243, 50 лв. 

"Това до 30% всъщност обезсмисля формулата за цени над 300 лв., а ние очакваме цени над 600 - 700 лв. При тези цени, които се очакват, без компенсации бизнесите не биха могли да просъществуват дълго време и затова или ще ограничат дейността, те вече са ограничили, или няма да отворят тези, които са спрели", обясни Велев.

За фалити заговори и бившият член на Комисията за енергийно и водно регулиране - Еленко Божков. Финансови проблеми грозят предприятията и заради високата цена на газа.

"Вероятно в началото на годината ще сме свидетели на редица фалити на малки фирми, особено тези, които използват и природен газ и електричество за производството си. Това са малки цехове за хляб, всички, които използват природен газ като суровина. Нещата не изглеждат оптимистично за 2022г.", изтъкна Божков.

А печалбата на АЕЦ "Козлодуй" и на НЕК може да е в помощ на промишлените потребители.

"Справедливо да се компенсират предприятията, потребителите на свободния пазар. Не само производствени предприятия, не само бизнес", каза още Велев.

Но и училища, детски градини, болници и театри. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК