Бюджет 2022: Инфраструктура, пенсионна реформа и антикризисни мерки

Финансовият министър Асен Василев анонсира грандиозна инфраструктурна програма за 12 млрд. лева

04.01.2022 | 19:06 Редактор: Жаклина Иванова

Бюджетът за 2022 година ще бъде внесен за обсъждане до края на месеца и актуализиран през лятото, съобщи финансовият министър Асен Василев.

Той анонсира грандиозна инфраструктурна програма за 12 милиарда лева, пенсионна реформа в средата на годината и помощи за бизнеса.

"Няма как ново правителство с 4-годишна програма да направи тази програма за 2 седмици. Анализите, програмата и нейното остойностяване да се направят в първото полугодие на 2022, след това актуализация на бюджета, където тези политики да залегнат", изтъкна Василев.

В новия бюджет се очаква минималната заплата да стане 710 лева, а по-справедлива пенсионна реформа да бъде въведена през лятото. Ще продължат и антикризисните мерки към бизнеса.

"Не очакваме вълна от фалити, това с вълната го чувахме на няколко пъти през изминалата година, не се случи тогава и сега не очакваме да се случи", коментира още той.

Успоредно с бюджета се очаква и одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост, в който проблемна остава глава "Енергетика".

"Очакваме в средата на януари да имаме версия, която работи и за Брюксел, и за българската енергетика", уточни финансовият министър.

Държавата разработва грандиозен инфраструктурен план, предвиждащ още няколко моста на Дунав, три тунела под Стара планина, довършване на магистралите "Струма" и "Черно море", както и други пътни отсечки.

"Общата стойност на този проект по предварителни оценки е 12 милиарда лева. Като това трябва да се случи в следващите 4 години. Проектна готовност има за много малка част от проектите", посочи Василев.

"Надяваме се, паралелно с тази процедура да имаме яснота и за механизмите на тази инфраструктура програма. 2021 година завърши с бюджетен дефицит от 3 процента, с половин процент по-малко от предвиденото", добави финансовият министър.

Според Василев това става възможно, тъй като държавата е събрала със 7,9 млрд. лева повече спрямо 2020 г.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК