България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Ботев: Епидемията изчезва до 2 месеца, безумие е да лекуваме вируса с антибиотици!

Защитата на преболедувалите е по-добра от тази на ваксинираните

23.12.2021 | 09:01 Редактор: Тодор Петров

"Още няма потвърдени случаи на Омикрон у нас, но е много вероятно пробите, които ще бъдат изследвани, да докажат че има. Ако последваме сценария в Англия, до един месец всички ще преболедуват този вариант. В Англия в момента 60 хил. души се заразяват на ден на фона на 90% ваксинираност на населението. Хубаво е, че този вариант преминава много леко", заяви хематологът проф. Чавдар Ботев в студиото на "България сутрин".

По думите му е прекрасно, че Омикрон се разпространява толкова бързо и се изкарва леко. Ако всичко това, което получаваме като информация, е вярно, това е краят на епидемията - ще стане до месец-два. Няма време и смисъл да се създаде нова ваксина, обяви той пред Bulgaria ON AIR.

"България е единствената страна, в която може да има смъртни случаи, ако продължи тази терапия с антибиотиците. Стотици професори настояваме да се спре лечението с антибиотици на вирус. Това е безумие! Ще се появяват много тежки автоимунни заболявания, ще има бум", алармира проф. Ботев.

30 от 50-те мутации на вируса при Омикрон са в спайк протеина. Това означава, че ваксините ще бъдат много по-малко ефективни и поради това се налага бустерна доза, стана ясно още от думите му.

Защитата на преболедувалите е по-добра от тази на ваксинираните, категоричен е проф. Ботев. Почти всички ваксинирани ще преболедуват заради мутациите в спайк протеина, трябва да се ваксинират хората с имунен дефицит, смята той.

"В момента имунитетът в много голяма част от населението клони към 0. Това не се казва, а се казва, че с бустерната доза ще се увеличи 80 до 100 пъти защитата. Използват се търговски трикове от магазините. Трябва да се ваксинират проблемните хора, но този вариант може да се хване и големите фирми го правят. Този вирус не е създаден да убива хора. Той ни показва колко неправилно живеем. Мутира и се наглася. Омикрон е значително по-добър. Много хора ще се разболеят, но тук става въпрос и за икономически интереси. ЕС е поръчал 5,8 млрд. ваксини, които ще бъдат платени до 2023 г.", коментира хематологът.

Той изтъкна като проблем факта, че политиците говорят прекалено много за вируса и не се дава възможност на специалистите да го правят. Според него правителството трябва да закупи апарати, които от атмосферния въздух правят кислород, а по-леките случаи трябва да се лекуват вкъщи. 

"Омикрон не изисква толкова болнично лечение. Нека нашите политици да не се изказват толкова за вирусите и да не плашат хората", настоя проф. Ботев.

И подчерта, че Агенцията по лекарствата не си върши работата. Тя трябва да глоби фирмите с антибиотиците, посочи той. 

"Нашето сдружение ще напише писмо до FDA какво става в България. Явно никой не вярва на българските учени. Ще напиша писмо и до министъра. Елитът на българските лекари търпеливо чакаше фирмите с антибиотиците", предупреди проф. Ботев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
До края на януари,после става светло! Сигнализирай за неуместен коментар