Байдън: Голям е рискът много ваксинирани хора да се заразят с Омикрон

Хората с бустерна доза ще имат спокойни коледни празници, подчерта президентът на САЩ

22.12.2021 | 08:08 Редактор: Елеонора Танева

Има голям риск много на брой напълно ваксинирани хора да се заразят с коронавирус заради бързото предаване на Омикрон. Това предупреждение отправи президентът на Съединените щати Джо Байдън.

Той отбеляза, че тези, които са напълно ваксинирани и са получили бустерна доза, няма да имат сериозни симптоми. 

"Това не е март 2020 г. 200 млн. души са напълно ваксинирани. Неваксинираните имат причина да се тревожат. За тях има голям риск да се разболеят и да стигнат до болница. Бившият президент Доналд Тръмп също си е сложил подсилваща доза ваксина. Това е едно от малкото неща, по които сме на едно мнение с него", заяви Байдън.

"Тези хора трябва да се чувстват "комфортно" в навечерието на коледните празници", подчерта президентът на пресконференция. Байдън осъди онези, които разпространяват дезинформация за ваксината и ги нарече "лъжци" и "неморални".

Байдън обяви новата стратегия на Белия дом за овладяване на пандемията. Предвижда се разкриване на повече пунктове за ваксинация, започва и масово тестване. Властите ще предоставят на американските граждани 500 млн. безплатни бързи тестове, които всеки ще може да си прави у дома.

Президентът посочи, че обмисля премахване на забраната за пътуване, наложена след откриването на варианта Омикрон в Южна Африка.

Той повтори, че е въвел ограниченията, за да даде време на САЩ да оценят варианта Омикрон, преди той да стигне до страната. Този период вече бил отминал, а новият вариант е доминиращ в Съединените щати.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК