НЦЗПБ: Абсурдно е да се твърди, че има Омикрон в България

Съмнителни са 6 проби, които са изпратени за анализ

22.12.2021 | 14:01 Редактор: Елеонора Танева

Шест са съмнителните проби за Омикрон у нас, които частна лаборатория е изпратила за секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести. В петък е установена една, а вчера - още пет.

"Ние си правим вътрешно проучване. Положителните проби, които събираме за 1-2 дни, ги пускаме с кит. По инструкции на производителя е възможно да детектират тези мутации, които са налични в Омикрон и които ги няма в Делта", обясни Мая Боянова, която е молекулярен биолог в лабораторията.

Заедно с колегите си тя е започнала проучване в началото на месеца. На случаен принцип избират проби за допълнително тестване. В петък са ги изпратили за секвениране към НЦЗПБ.

"По показателя S вариант се детектират 5 мутации, без да се посочва кои са. 3 от тях са налични в Омикрон. Докато Делта вариантът няма нито една от тях. Тези, които позитивират на S варианта, всъщност са потенциални за Омикрон", уточни Боянова.

От НЦЗПБ са категорични, че досега при тях няма доказан случай на Омикрон. 

"От последните 367 проби, които обявихме преди няколко дни, няма нито една класифицирана като Омикрон. Пробите са от 30 лечебни заведения в цяла България. Събирани са от началото на декември. Скрининговите PCR тестове, с които са доказани тези вероятни Омикрон проби, не са надеждни. Този вариант има изключително много мутации в генома, над 55. А тези PCR тестове доказват не повече от 3-4 от тях. Те не са специфични само за Омикрон, срещат се и при други варианти. Могат да насочат към последния вариант на коронавируса, но категорично не може да се твърди, че в България има Омикрон. Това е абсурд", заяви доц. Иван Иванов от НЦЗПБ.

Директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова също е категорична, че няма доказан случай на Омикрон у нас. А резултатите от секвенираните проби ще бъдат готови до 10 дни. 

Сигурно е , че Омикрон е изключително заразен. А до момента няма категорични данни дали се прекарва по-леко или по-тежко от Делта варианта.

"Характерното за Омикрон е, че засяга повече горните дихателни пътища. Много повече напомня на класическо грипоподобно състояние с хрема, с болки в гърлото, главоболие и отпадналост. Но няма толкова силна кашлица при него", уточни ръководителят на лаборатория в Берн д-р Аспарух Илиев.

Той съветва хората да са по-внимателни по празниците, да избягват огромни събирания и да използват маски. Добави също, че шансът на защита срещу заразяване с Омикрон след бустерна доза е около 70%, а от тежко протичане - над 80%.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК