Какви са рисковете при получаване на свръхдоза от ваксината?

Деца получиха по-голяма доза във Франция, нямат сериозни оплаквания

22.12.2021 | 11:09 Редактор: Елеонора Танева
Какви са рисковете при получаване на свръхдоза от ваксината?

Шест деца получиха по-голяма доза ваксина в инунизационен център във френския град Манс. Те са ваксинирани с 20 микрограма от препарата на Pfizer. Дозата, поставяна на децата от 5 до 11 години, които страдат от коморбидност, трябва да е от 10 микрограма от педиатричната ваксина на Pfizer. 

Според специалисти това не представлява никакъв риск за здравето на пациентите. 

Този инцидент от 18 декември повдигна отново въпроса за рисковете при свръхдоза от ваксината. Местната дирекция на Регионалната здравна агенция подчерта в понеделник, че предозирането е било "забелязано веднага" и протоколът за подготовка на дозите на ваксините е бил прегледан от екипите. 

"Референтният лекар във ваксинационния център, който е установил тази аномалия, е взел мерки за следващите ваксинационни дози. Веднага се е свързал със засегнатите семейства, за да приложи заедно с тях необходимите мерки за наблюдение", предава Le Figaro. 

Но тази изключителна предпазливост не издава никакво притеснение, тъй като дори терминът "свръхдоза от ваксина" да буди страх, потенциалните ефекти всъщност не се различават от тези при класическата доза. РЗА отбелязва като възможни следваксинационни симптоми "най-вече треска и отпадналост". 

Това са реакциите, които са установени при три от децата. Местната дирекция на Регионалната здравна агенция уточни, че едно дете все още има треска и му е предписан парацетамол. Друго дете има лека болка в ръката. Трето е чувствало умора и болка в ръката, но симптомите му вече са отшумели. Агенцията добави, че другите три деца не са имали симптоми.

"Разбира се, че трябва да спазваме предписаните дози, но наличието на много повече антитела не е опасно или рисковано", заяви специалистът по инфекциозни болести в болница "Питие-Салпетриер" в Париж Робърт Себаг.

Според него тази свръхдоза би трябвало да предизвика обичайните ефекти както при възрастните, така и при децата - температура и отпадналост. Робърт Себаг препоръчва за превенция на тези ефекти, включително и при класическа ваксинация, приема на парацетамол за 24 или 48 часа. 

Според специалиста по инфекциозни болести Бенджамин Давидо, също няма опасност от предозиране. 

"Предписаната за децата от 5 до 11 години доза е минималната за гарантирана ефикасност. Няма смисъл да ваксинираме дете с доза за възрастен, защото пилеем три пъти повече продукт, когато това не е необходимо. В същото време не е драма, тъй като това няма никакви нежелани ефекти", успокои специалистът по инфекциозни болести.

Съветът по ориентиране във ваксинационната стратегия също се върна към този тип събития в своето становище от 2 юни 2021г.  От там уточняват, че в случай на предозирана инжекция е необходимо пациентът да бъде информиран за възможните локални или системни реакции, които да очаква. И добавят, че е безполезно да се прави серологично изследване или тестове, които позволяват да се установи наличието на антитела чрез взимане на кръв. 

В същото становище на Съвета по ориентиране във ваксинационната стратегия е обяснено, че не е необходимо да се предприемат определени действия. Текстът уточнява, че ако това се случи по време на първата доза "не е необходимо да се отлага втората инжекция". Предвиденият срок между двете ваксини трябва да бъде спазен, като втората доза трябва да се постави както е предвидено, за да се запази бустерния ефект.

Най-известният случай на свръхдоза е този с 23-годишната италианка, на която бяха поставени по погрешка четири дози на Pfizer. Младата жена отишла да се ваксинира в тоскански център миналия май и сестрата, която не била разредила флакона си, ѝ инжектирала 0.30 мл. Това е количеството, използвано за четири дози от ваксината на Pfizer.

Няколко дни след инцидента майката на младата жена обясни пред италианския всекидневник Corriere della sera, че 23-годишната ѝ дъщеря страда от много нежелани ефекти. Статията, публикувана от Sud Ouest на 15 май, описва "изключително силни болки в главата" и "подута ръка". Също така младата жена е била "напълно дехидратирана, въпреки че е пиела по четири литра вода на ден". Това семейство, което се колебаеше дали да подаде оплакване, ако симптомите продължават, не даде повече сведения.

Според Бенджамин Давидо в описаните симптоми няма нищо притеснително. Най-напред, що се отнася до подутата ръка - това било въпрос на обем – тази млада жена е получила 4 пъти предписаната доза и следователно има 4 пъти по-голям шанс да получи синдрома на болезнената ръка. А по въпроса за дехидратацията: Това засяга единствено кърмачетата и не съществува при възрастните. Това е много субективна реакция – дори при висока доза, ваксината не дехидратира.

Превод от френски: Мартина Шивачева

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК