Доц. Гломб: Не се ваксинираме и Ковид-19 убива по 2-3 автобуса българи дневно

Бустер дозата е важна, родителите не трябва да се страхуват да ваксинират децата си, подчерта експертът от НЦЗПБ

21.12.2021 | 21:46 Редактор: Елеонора Танева

Омикрон накара много страни в Европа да затегнат мерките, включително с налагането на ограничения, свързани с коледните и новогодишните празници.

"Като вирусолог съм привърженик на строгите мерки. Но те имат своето икономическо и социално отражение. Апелирам за мъдро решение от всички. Знаем как да се предпазим - за ваксините, маските, дистанцията, за препълнените заведения. Ако всеки е с глава на раменете си, може да намери разумния компромис за запазване на живота в нормални граници, за да оцелеем икономически", заяви вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на "Денят ON AIR". 

Прогнозите ѝ са за покачване на случаите у нас, което ще усетим в началото на януари. 

"Българският опит с празниците показва, че грипната вълна идва с българите, които се прибират за празниците от чужбина. Тя започваше от началото на януари. Тъй като не искаме да си променим навиците, предполагам, че и тази година много хора ще си дойдат да се видят родните си. Моят призив е да дойдат подготвени, да са си направили бустерна доза. А посрещачите тук също да са ваксинирани. Тържествата трябва да бъдат в разумни граници", призова Гломб.

По-леко ли се преболедува Омикрон? 

В държавите, в които вече има регистрирани случаи на Омикрон, отчитат, че той се разпространява много по-бързо. Голяма част от заразените го преболедуват сравнително леко. 

"Когато много хора боледуват, неминуемо се качва и броят на смъртните случаи. В Европа процентът на починалите е сравнително малък, но у нас виждаме, че Ковид-19 убива по два-три автобуса хора дневно. Това се дължи основно на ниския процент ваксинирани", подчерта вирусологът пред Bulgaria ON AIR. 

Другите проблеми, които водят до високата смъртност, според нея, са късното търсене на лекарска помощ и мисленето на хората, че Ковид-19 няма да ги застигне.  

Бустерните дози

Заради Омикрон в много европейски страни намалиха периода за поставяне на бустерна доза. Ако преди беше прието тя да се прилага 6 месеца след пълния цикъл на имунизация, в момента препоръката е това да се прави след 3 месеца. 

"При бустерната доза ефективността се вдига на 80%. Няколко клинични проучвания показаха, че когато се кръстосат ваксините се получава по-добра ефективност. Опитът от други ваксини е показал, че тридозовият режим е по-успешен", заяви доц. Гломб. 

И уточни, че честотата на нежеланите реакции не се променя, когато за подсилваща се използва ваксина, която е различна от първата поставена. 

Вирусологът от НЦЗПБ беше категорична, че няма смисъл да се тестват антителата преди подсилващата доза. Имунитетът не можел да се пренатегне.

"AstraZeneca се оказа една много добра ваксина. Тя се нуждае от бустер. Всички, които са се ваксинирали с нея и са минали повече от 6 месеца, е време на направят трета имунизация с Pfizer или Moderna. Тази комбинация векторна с РНК се оказа много сполучлива", подчерта доц. Гломб. 

Ваксинацията на деца

У нас днес бяха поставени първите дози от педиатричната ваксина срещу Ковид-19. 

"Определено ползата е много голяма, хиляди и милиони деца вече са ваксинирани. Родителите не трябва да се притесняват от нежелани реакции. Те са като при останалите ваксини от имунизационния календар", уточни вирусологът.

Едновременно боледуване от сезонен грип и Ковид-19 

У нас вече има потвърден случай на сезонния грип "Камбоджа". Симптомите между него и коронавируса могат да се препокрият. 

"Трудно е да се различат. При грипа има правило, че човек може да каже в колко часа се е разболял, изведнъж му става лошо и вдига температура. Но и хора, които са прекарали Ковид-19, казват същото. Има описани случаи на смесена инфекция - едновременно грип и Ковид-19. При тези пациенти заболяванията протичат много по-тежко", предупреди експертът от НЦЗПБ.

Доц. Гломб добави, че реалната заболеваемост у нас е по-висока от официалните данни, защото много хора си правят тестове у дома, за да не бъдат карантинирани. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК