Медици и фармацевти са категорични, че сме далеч от епидемия от сезонен грип

Симптомите на грип и Ковид-19 трудно се различават 

15.12.2021 | 19:26 Редактор: Ваня Кузманова

В България вече циркулира сезонният грип. На този етап обаче сме далеч от епидемия, категорични са медици и фармацевти.  У нас се наблюдава значителен спад на грипните заболявания от миналата година. Това се дължи основно на строгите ограничителни мерки срещу Ковид-19.Tази година грипната епидемия се очаква да бъде през февруари, март. 

Както и миналата година и тази основен проблем е разграничаването на обикновения грип от Ковид-19. Симптомите на двете заболявания е много трудно да се различат от пациентите. 

"Обикновено е рязко начало с висока температура, силна отпадналост, в последствие вече може да се ангажират и кашлица, белодробно засягане, но това е по-бързо протичащата картина и по-бързо отшумява достига до своя пик ден, два, три, а при Ковид-19 клиничната картина започва по-подмолно в началото с лека отпадналост и кашлица", съобщи общопрактикуващият лекар Георги Миндов.  

Тази година за хората на и над 65 години са предоставени 230 хил. безплатни ваксини срещу сезонния грип. Имунизирането продължава и в момента. 

Д-р Миндов допълни, че разполагат с ваксини, като от месец и половина вече ги поставят.  

Според фармацевтите, които имат преки наблюдения върху най-търсените от пациентите медикаменти, има сезонна заболеваемост. Най-засегнати са децата. 

"Децата наистина доста боледуват и доста детски лекарствени форми се продават, продават се много инхалатори и от всичко личи, че има заболеваемост, но не е повече от нормалната за сезона", категоричен е председателят Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. 

Очакванията са и тази година Ковид-19 мерките и носенето на маски и тази година да ограничат разпространението на сезонните грипове.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК