МЗ: Групите, рискови за Ковид-19, трябва да се пазят и от грип

Противогрипната ваксина може да бъде поставена както в началото, така и по време на грипна епидемия

11.12.2021 | 15:58 Редактор: Здравко Черкезов
МЗ: Групите, рискови за Ковид-19, трябва да се пазят и от грип

Заразяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция може да има сериозни отражения върху здравето ни заради отслабената вече имунната система, пишат от МЗ във Facebook.

Групите лица, изложени на по-висок риск от тежко протичане на сезонния грип и на Ковид-19, са много сходни. Това са хората в напреднала възраст, гражданите с хронични заболявания, медицинският персонал и тези, които могат да се превърнат в източник на инфекция за лица от рисковите групи, за които се грижат. Освен за самите тях, защитата чрез ваксинация срещу двете заболявания е изключително важна и за техните контактни лица (напр. хора от същото домакинство), за да се избегне заразяване.

Грипната вълна в България обикновено започва в началото на годината, а след ваксинацията срещу сезонния грип са необходими 10 - 14 дни, за да се изгради защита. За да се предпазим навреме, желателно е ваксинацията да бъде направена до средата на декември. 

Но противогрипната ваксина може да бъде поставена както в началото, така и по време на грипна епидемия. Разликата е в това, че можете да се заразите, преди да бъдат постигнати съответните нива на защита. Никоя ваксинация не осигурява стопроцентова защита, поради което със сезонен грип може да заразим и след като сме ваксинирани, но да го прекараме значително по-леко. 

Заболяване може да възникне и ако инфекцията е настъпила малко преди ваксинацията (т.е. ваксината е поставена през инкубационния период), или ако инфекцията е настъпила през първите дни след ваксинацията, преди защитата да се развие напълно.

Освен за възрастните лица, чиято имунна система е по-слаба, голяма вероятност за тежко боледуване след заразяване със сезонния грип има и при:

◾️Хора със свръхчувствителност на дихателните пътища или нарушена белодробна функция (напр. хора с хроничен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест);

◾️Хора с хронични сърдечно-съдови, чернодробни или бъбречни заболявания, хора с диабет или друго метаболитно заболяване;

◾️Хора с основно неврологично или нервно-мускулно заболяване или с увредена имунна система поради основно заболяване или медикаменти (напр. високи дози кортизон).

Важно е да знаем, че заразяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция може да има сериозни отражения върху здравето ни, заради отслабената вече имунната система.

В допълнение към индивидуалната защита, постигането на високи нива на ваксинация срещу грип, също както и срещу COVID-19, спомага за намаляване разпространението на вируса и за редуциране на възможността за поява на нови вирусни варианти и щамове.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК