В сезона на грипа: Как да подсилим имунитета си?

Ежедневните ви навици могат да играят важна роля за поддържането му

11.12.2021 | 07:10 Редактор: Искра Ангелова
В сезона на грипа: Как да подсилим имунитета си?

Сега е най-доброто време да обърнете внимание на имунната си система. Добрата новина е, че ежедневните ви навици могат да играят важна роля за поддържането на здрав имунитет. Най-просто казано, някои неща, които правите, подобряват естествената ви защита, докато други потискат имунната ви функция.

За да разберете как вашите навици могат да засилят защитата ви, знайте, че има два основни типа имунитет – вроден и придобит. Вродената имунна система е първата защитна линия на тялото ви. Когато инфекциозен агент като бактерия или вирус, се опита да нахлуе в тялото ви, той незабавно се сблъсква с вродената имунна система, която има няколко компонента, всеки от които действа, за да ограничи достъпа до тялото.

Първият компонент включва физически бариери, като кожата и дихателните пътища. Докато кожата е почти непробиваема, дихателните пътища са покрити със секрети и слуз, които улавят инфекциозните агенти. Но ако въздухът, който дишате, е сух, липсата на влага може да изсуши тези секрети и да помогне на вирусите и бактериите да се застоят в тялото.

Втората линия на защита се състои от химически фактори като ензими, които помагат на тялото да унищожи нашествениците. Наред с тези ензими има специализирани бели кръвни клетки, наречени фагоцити, които поглъщат нежелани бактерии и вируси.

Ако тези защитни сили от вродената имунна система се провалят обаче, придобитата имунна система се активира и извиква няколко бели кръвни клетки, за да изпълнят своята мисия. Това е мястото, където навиците и начинът на живот стават изключително важни. "Изборът на начин на живот играе важна роля във функцията на тези основни бели кръвни клетки, включително макрофаги, Т и В лимфоцити и естествени клетки убийци (NH)", обяснява д-р Нийл Шахтер.

Ето седем начина, които трябва да възприемете, за да се сдобиете със здрава имунна система

1. Спете достатъчно

Сънят е от решаващо значение за мозъка, сърцето и имунната система, така че е важно да получите необходимото количество, което е около седем до осем часа на нощ. Без адекватен сън вашите NK клетки намаляват и получавате повишаване на така наречените възпалителни цитокини, които допринасят за множество здравословни проблеми като ревматоиден артрит и болестта на Крон.

Наред със спазването на добри навици за хигиена на съня, като поддържане на хладна и тъмна стая, както и лягане и ставане по едно и също време, потърсете промяна на два фактора, които могат да повлияят негативно на съня – консумацията на кофеин и намаляването на киселините. Първо, ограничете консумацията на кофеин, като преминете към безкофеинови версии на чай и кафе и ги пийте не по-късно от 14 часа. Ако имате киселини, ограничете алкохола, газираните напитки и обилните хранения, особено през нощта.

2. Преминете на растителна диета

Вие наистина сте това, което ядете. Това означава, че ако ядете голям брой растителни храни, ще зареждате тялото си с хранителни вещества, от които имунната ви система се нуждае, включително витамини В12, калций, желязо, цинк и йод. Можете да намерите изобилие от всички тези хранителни вещества в режими за пълноценно хранене, фокусирани върху растенията, като средиземноморската и DASH диетите.

3. Тренирайте

Всички знаем, че редовните тренировки са подходящи както за поддържането на добра фигура, така и за цялостното ни благополучие. Според лекарите, при последователните упражнения имунните ни клетки се увеличават и с това се засилва имунитетът ни. Разбира се, не трябва да прекаляваме, за да не се контузим или да претоварим тялото и да си създадем повече проблеми. Според д-р Шахтер, възрастните, които спортуват повече от 90 минути на ден три до четири пъти седмично, имат депресивни имунни профили.

Четете цялата статия в tialoto.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК