Какво трябва да ядем, когато сме под стрес и кои храни да избягваме

Магнезият е много важен за нервната система

06.12.2021 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова
Какво трябва да ядем, когато сме под стрес и кои храни да избягваме

Има много начини да се справите със стреса. Храната е един от тях. Наред с тренировките и физическата активност, това какво ядете може да окаже благотворно влияние върху стреса, като го потисне и намали нивата му в тялото ви.

Когато сте под стрес сте много по-склонни да посегнете към така наречените успокояващи храни. Най-често те са вредни и затова са изкушаващи. Сладолед, торти, сладкиши, чипс, бонбони са само част от успокояващите храни, които биха ви донесли лъжливо усещане за утеха, когато сте под стрес

Една от правилните стратегии в храненето, когато сте под стрес, е да посегнете към храните, които истински потискат стреса и намаляват ефектите от него. Такива храни са богати на здравословни мазнини и протеини, съдържат витамини от група В, богати са на магнезий, които вкупом могат да помогнат на организма да се справи със стреса.

Храни с високо съдържание на фибри

Вместо да погълнете цяла купа с въглехидрати, за да си доставите удоволствие и да преборите тревожността и стреса, наблегнете на изобилието от фибри. Храните с високо съдържание на фибри могат да помогнат в стабилизирането на кръвната захар. Те са богати и на витамини от група В, които имат положително влияние върху централната и периферната нервна система.

Сред храните с високо съдържание на фибри са плодове, зеленчуци, бобови, пълнозърнести култури, като кафяв ориз, булгур, овесени ядки, пълнозърнести продукти.

Храни, богати на магнезий

Магнезият е много важен за нервната система минерал. Той е и регулатор на стреса в тялото. Когато сте под силен стрес, запасите от магнезий се изчерпват по-бързо. Ако добавите и физическата активност и тренировките към това, почти сигурно е, че тялото ви вероятно изпитва някаква степен на недостиг на магнезий.

За да си доставите ценния магнезий и да преборите стреса, наблегнете на тиквено семе, семена от чиа, бадеми, кашу, фъстъци, спанак, соево мляко, черен боб, едамаме.

Четете цялата статия в az-jenata.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК