България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Гьоков: Ковид добавките за пенсионерите остават, ще има безплатни забавачки

Задължително е да има сближаване на пенсиите, за да се прекъсне една несправедливост, заяви социалният министър

16.12.2021 | 09:46 Редактор: Елеонора Танева

Пенсии, майчинство, помощи за енергийно бедните, максимален осигурителен доход. Това са все теми, които засягат една или друга част от обществото. Надеждите на всички са отправени към новия социален министър Георги Гьоков

"Приоритет в този момент са енергийно бедните, въпреки че нямаме законова дефиниция за тях вече 10 години. Важно е хората, които са под риск да останат на студено през зимата, да бъдат защитени. До момента 290 000 човека са получили енергийна помощ. Това е най-големият брой подпомогнати в най-новата ни история", заяви социалният министър Георги Гьоков в студиото на "България сутрин".

Представители на Министерството на труда и социалната политика ще посетят засегнатите от последните наводнения. 

"Екипите ще се запознат на място с щетите. Досега, за да получи някой социално подпомагане, трябваше да подаде заявление в агенцията. Сега ще бъде обратното - служителите ще отидат при пострадалите и ще се попълват заявленията. Няма да остане човек, който да не бъде подпомогнат, ако е пострадал от бедствията", категоричен  беше социалният министър пред Bulgaria ON AIR.

Изчислението на пенсиите

На 25 декември предстои преизчисление на пенсиите. Целта на бъдещата пенсионна реформа ще бъде сближаване на отпуснати по-назад във времето пенсии и тези от последните години. 

"За една и съща професия хора с еднакъв стаж получават много различни пенсии в зависимост от това кога са се пенсионирали. Това е голяма несправедливост. Предложението на БСП беше да се взима средноосигурителният доход от по-късна година, като 2020 г. например. От 1 юли по закон предстои осъвременяване на пенсиите с ръста на инфлацията и нарастването на средноосигурителния доход. Преизчисляването ще го разположим във времето. Но трябва да има сближаване на пенсиите", категоричен е Гьоков.

Ковид добавките ще бъдат получавани докато има пандемия. Министърът подчерта, че пенсионерите грешно ги приемат като увеличение на самите пенсии. 

"Тя е временна мярка. Добавките хората трябва да ги получават, докато има ограничителни мерки. След преизчисляването от 25 декември пенсионерите няма да получават по-малко от тези 420 лв., които взимат в момента. Ковид добавката ще бъде минимум 50 лв. В разговорите с финансовия министър стигнахме до извода, че може да бъде и с 10% по-висока", уточни социалният министър.

Безплатни детски градини от 1 януари и по-високо майчинство

Държавните забавачки да бъдат безплатни - това беше една от социалните заявки на кабинета "Петков". Тя би струвала на държавата около 200 млн. лв. на година, показват изчисленията. 

"В София и други по-големи градове проблемът е в липсата на места за всички деца. Затова за там обсъждаме вариант родителите да получават ваучери, които биха могли да използват в частни градини. Трябва да има компенсация за тях. Наясно сме, че е необходимо да се строят нови детски градини, но това отнема време.  Безплатните забавачки може да влязат в сила още от 1 януари", убеден е Георги Гьоков.

Управляващите ще се опитат да обвържат майчинството през втората година с минималната работна заплата. В момента то е 650 лв. Промяна се търси и за първата година, така че родителите да бъдат стимулирани да се осигуряват на реалните доходи.

"Очакванията на една майка, която получава 5 000 лв. заплата, е да взима обезщетение през първата година, когато отглежда детето си, на базата на осигуровките, които е правила. Но има таван, който пречи това да стане. И хората се питат защо да се осигуряват на реалните пари. Обезщетението трябва да бъде заместващ доход. Когато си се осигурявал на определени пари, трябва да имаш право на еквивалентно обезщетение. Това може да бъде добра мярка за решаване на демографския проблем", предлага министърът на труда и социалната политика. 

Повишаване на максималния осигурителен праг

Социална реформа, на която мнозина няма да се радват, е свързана с увеличението на максималния осигурителен праг. 

"Много трудно е да убедиш някой да му вземеш и една стотинка повече, защото не вярва, че ще си я върне многократно във времето. Трудно е и непопулярно да говорим за увеличаването на максималния осигурителен доход сред по-бедните групи. Но няма как да нарастват минималната и средната работна заплата, а максималният осигурителен доход да а замразен", заяви министър Гьоков.

Задължителен "зелен сертификат"

Социалният министър коментира и въвеждането на "зелен сертификат" в министерството, по примера на премиера Кирил Петков, който обяви, че такъв ще се изисква за Министерския съвет. Ще бъде въведен и в социалното министерство, но след обстоен анализ. Няма да важи за хората, които ползват социални услуги.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Пантелеев
преди 2 години
Да се върне точковата система при пенсиониране! При 100 точки - сбор от стаж и възраст, човек да може да се пенсионира при желание! Сега някои хора не могат и на 70 години да се пенсионират заради недостиг на осигурителен стаж, а други, които имат стаж, но нямат възраст, също не могат да се пенсионират! Такава жестока пенсионна система няма никъде в Европа! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Правилно! И енергийни добавки трябва да им дадат на хорицата. Сигнализирай за неуместен коментар