Повече пари за майчинство ще стимулират стоенето вкъщи, а не кариера?

Очакванията за инфлацията в България все още не са обезпокоителни

09.09.2021 | 19:13 Редактор: Искра Ангелова

Очакванията за инфлацията в България все още не са обезпокоителни. Това обява управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на форум в София. Прогнозата ѝ идва на фона на приетите предложения за по-високи пенсии и средства за майчинство. 

Според експерти неразумното повишаване на пенсии и детски надбавки обаче може да доведе до по-висока инфлация. 

Теодора има 2 деца. В момента е в отпуск по майчинство и приветства увеличението на обезщетението за втората година. 

"С него се върнах на работа втората година, защото с 380 лева няма вариант. Само дрехи, памперси, храна и т.н.", сподели тя.

Според нея обаче има риск по този начин да се стимулира не кариерата на жените, а стоенето вкъщи и разчитането на помощи. 

"Ако вие като българка направите 10 деца - и вие ще получавате същите помощи, само че ние сме си виновни за това, че не раждаме. Аз имам 2 деца, искам още поне едно", допълни Теодора Даскалова.

Въпреки увеличението на минималната пенсия, пенсионерите изчисляват, че парите пак няма да им стигат заради поскъпването на тока и много от стоките.

"Като платим лекарствата, парите не ни остават. Пенсионери сме, с 350 лв. пенсийка, не стигат доникъде. Всичко е скъпо, няма евтино", коментира Стоян Иванов.

Инфлацията може да обезцени увеличението на пенсиите, смятат финансистите.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК