България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Реформите на кабинета "Петков" трябва да започнат веднага

Първите 100 дни ще са ключови, смятат проф. Мария Пиргова и проф. Румяна Коларова 

13.12.2021 | 09:39 Редактор: Здравко Черкезов

На извънредно заседание в 13 часа Народното събрание ще гласува коалиционния кабинет "Петков". Какво да очакваме от новите управляващи?

"Кабинетът е съставен по нов начин с нов тип преговори, с достатъчно добре разписано споразумение, така че имаме основание да очакваме нови политики и действително да видим нова ситуация в положителен смисъл", заяви политологът проф. Мария Пиргова пред "България сутрин".

"Какво ще се случи, ще стане ясно след първите 3 месеца", прогнозира политологът проф. Румяна Коларова и подчерта, че заявените от новото правителство реформи трябва да започнат веднага.

"Това, че има кризи, не означава, че не могат да се правят реформи – точно обратното. Големият им проблем са реформи в условията на декларирано намаляване на администрация. Не можеш да правиш реформи и да мислиш за ефективно управление, като говориш за съкращаване на администрацията – това блокира възможността да се правят реформи", обясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Пиргова обаче, държавната администрация ще трябва да заработи "по нов начин и с патоса на новото правителство".

"На средно и по-ниско ниво надали ще има съкращения, защото това е работещата част част на администрацията", изтъкна политологът.

По думите ѝ кабинетът "Петков" "се заема с конкретни неща, които засягат живота" – на първо място стои регулацията на цените в електроенергията, на второ – мерки против Ковид кризата, след това – детските градини и яслите да бъдат безплатни, учебниците на учениците да бъдат безплатни.

"Всяко едно от новите правителства имаше управленска програма, дори по-конкретна. Но това правителство има подкрепа на малка част от избирателите заради ниската избирателна активност – управляващата партия има едва 600 хил. гласа", посочи проф. Коларова и набеляза слабите места в кабинета "Петков":

"На първо място са "Зелените" с техния властолюбив лидер, както и несъвместимостта на "Зелената сделка" с малка България. На второ място са самите министри, които нямат опит. Същевременно как администрацията да е лоялна, като има заявка за 15% съкращение? ", смята тя.

Според проф. Пиргова контролът на тази власт ще се упражнява от Народното събрание и парламентарните комисии.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
За да е успешна която и да е реформа, не трябва да е приоритет на 1 правителство, а да е държавна политика десетилетия наред, независимо кой е на власт. При нас това го няма. Тези ще започнат нещо, след 4 години следващите ще го загърбят. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
опетков
преди 2 години
Думата "реформа" я чувам при всеки преврат с нови муцуни, резултат от политическо инженерство и празно дрънкане. Никъде не видях и една дума в посока на това, какво конкретно и как ще се "реформира" . Обикновено след всяка такава "реформа" виждаме как реформаторите яко са си реформирали имотното състояние. Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
опетков
преди 2 години
Стига сте канили на раздумка стари червени *** като въпросната Пиргова. Какъв анализатор може да бъде една червена ***, сменила маркс-ленинизма с политикономия. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Уф, пак ще ми спрат комиците Сигнализирай за неуместен коментар