Кирил Петков сменя Радев на последния за годината Европейски съвет

Бъдещият премиер ще защитава българското вето срещу присъединяването на РСМ към ЕС

12.12.2021 | 22:33 Редактор: Здравко Черкезов
Кирил Петков сменя Радев на последния за годината Европейски съвет

Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на България на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел в четвъртък, ако парламентът одобри новото правителство. Заседанието на лидерите на европейските държави е насрочено за 16 декември, четвъртък.

По право на европейските съвети участва министър-председателят на България, а по изключение президентът ходи, когато в страната управлява служебно правителство. Досега бе предвидено именно Румен Радев да представлява България на последния съвет за тази година. В България дори имаше спекулации, че встъпването в длъжност на новото правителство ще бъде забавено, за да може държавният глава да защитава в Брюксел българското вето срещу започването на разговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Лидерът на “Продължаваме промяната” и най-вероятен нов премиер Кирил Петков обаче държи той да отиде на съвета и да преговаря с останалите европейски лидери. Той ще дебютира на Европейски съвет заедно с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, който пък бе одобрен от Бундестага през миналата седмица.

Позицията на България по отношение на Северна Македония остава непроменена, обяви Петков в събота при представянето на проекта за свое правителство. Тя обаче трябва да бъде надградена, така че да е в полза и на двете държави, добави кандидатът за нов премиер.

В Брюксел Петков обаче ще трябва да защитава одобрената от служебното правителство рамкова българска позиция. България одобрява започването на преговори за присъединяване към ЕС за Албания, но не и за Македония, реши миналата седмица служебното правителство.

Очаква се обаче Франция, която поема председателството на ЕС от началото на 2022 г., да предложи нов план за решаване на проблемите между България и РС Македония.

Освен ветото над Скопие Кирил Петков ще обсъжда с останалите европейски лидери управлението на пандемията и намаляване валидността на зелените сертификати за ваксинация от година на 9 месеца, съобщават от "24 часа".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Мисля че Румен Радев е получил покана още миналата седмица и предполагам че той ще отиде на срещата на върха. Сигнализирай за неуместен коментар