Радев прогнозира крах на кабинета "Петков", ако реформите не започнат веднага

Гласът от протестите и от урните иска законност, заяви президентът

11.12.2021 | 13:28 Редактор: Елеонора Танева

Президентът Румен Радев връчи първият проучвателен мандат след избори на 21 ноември на първата политическа сила "Продължаваме промяната". А от най-голямата парламентарна група представиха кандидата си за премиер. Държавният глава предупреди мандатоносителите за голямата отговорност, която получават заедно с мандата. 

"Върху Вас и коалиционните партньори пада отговорността да реформирате 12-годишното авторитарно управление, да изчистите задкулисието от държавата, да се справите с корупцията и беззаконието. Убедихте се колко дълбока е държавата", заяви президентът.

Според президента, ако реформите не започнат веднага, коалиционният кабинет е обречен на крах. 

"Необходимо е да постигнете промени в прокуратурата още в първите 100 дни, защото законността е най-важна. Гласът от протестите и от урните иска законност. Битката с бедността и отстояването на националните интереси са другите предизвикателство", подчерта Радев.

От своя страна Кирил Петков заяви, че е готов за нелеката задача.

"За мен е чест и огромна отговорност да поема тази отговорност. Идвайки насам една гражданка ни каза "Вие ни накарахте да повярваме отново". Време е българският народ да почувства, че държавата се грижи за тях. Младите да се върнат. Възрастните да видят справедливи старини. Ще вкараме всичките си усилия, тези надежди и обещания да станат реалност", заяви Петков.

И директно върна изпълнен мандата. Очаква се новият кабинет да бъде гласуван от на извънредно заседание на НС още в понеделник. 

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК