България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Пристрастяваме се към негативизма, някои хора се страхуват да се върнат към живота

Според психолога Владимир Димитров лошите новини водят до проблеми със съня и храненето...

25.11.2021 | 08:06 Редактор: Искра Ангелова

Негативните новини са част от информационния поток, с който се сблъскваме ежедневно. Как ги възприемаме?

"Едва ли може да кажем еднозначно дали тези новини се приемат или не. Не е лесно да се приемат, но има няколко начина, по които хората реагират на подобно нещо. Едното е, че сменят канала, това са по-малката част от хората. Има едно нещо в психологията, което се казва "пристрастие към негативизма". Обръщаме по-голямо внимание на негативните неща, които ни се случват, защото по-лесно може да забележим заплаха и да я избегнем", каза психологът Владимир Димитров в студиото на "България сутрин".

Той добави, че негативните новини привличат повече внимание, отколкото положителните.

"Трябва да си дадем сметка за контекста, в който тези новини се случват. Ако приемем, че в последната година и половина контекстът е доста тревожен, то тогава новините за последните събития, които ни сполетяха, вероятно хората ги приемат още по-трудно. Проблемите, които могат да се случат, са най-различни - проблеми със съня, с храненето, емоции", посочи Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан как хем да сме информирани, хем да не сме натоварени толкова, той отговори: "Едно е да сме информирани, съвсем друго е да сме претоварени и да четем непрекъснато новините, които бълват отвсякъде. Наши приятели постоянно споделят и генерират новини, но част от информацията не ни е полезна. Едно от нещата, които може да направим, е да си дадем определено време, в което да четем новини. И такова, в което да не четем."

От думите му стана ясно, че има техника, чрез която си избираш време през деня точно за този тип новини.

"Това не е удачно да се случва сутрин или вечер преди лягане. Хората, които биха били по-сериозно засегнати от новините, са хора, които могат да разпознаят част от себе си в тази новина. В голяма част от статиите, които чета, коментарите отдолу са заключени. В това има огромна логика, защото знаем хората какво пишат понякога, но от друга страна се натрупва общ емоционален фон, който остава неизказан. Хората имат нужда да говорят и да бъдат чути", подчерта Владимир Димитров.

Психологът е категоричен, че е важно да се адаптираме към онова, което се случва.

"Има хора, които се страхуват да се върнат към живота, страхуват се от вируса, страхуват се да излязат навън. Не е никак лесно да се върнем към живота, който беше преди това. Не съм убеден, че сме и близо до това", коментира още той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Розаво
преди 1 седмица
Извинете, но тя "розаво" ли каза :D :D Сигнализирай за неуместен коментар