Насред пандемия: Как да различим паническа атака и паническо разстройство?

След настъпването на Ковид-19 случаите се увеличават

29.10.2021 | 22:30 Редактор: Теодора Патронова
Насред пандемия: Как да различим паническа атака и паническо разстройство?

Все повече хора споделят, че получават пристъпи на паническа атака. Особено с настъпването на Ковид кризата данните стремглаво нарастват, както и възрастовата граница рязко пада. 

Как да разпознаем една паническа атака? Пристъпите на паника обикновено са с усещане за загуба на контрол, усещане за наближаваща смърт и могат да бъдат доста плашещи.

Паническата атака е състояние на поява на внезапен и силен страх, който предизвиква тежките физически реакции, но реална опасност за индивида не съществува, няма логично обяснение за появата на този страх. По време на паническа атака индивидът получава прилив на интензивни психически и физически симптоми. 

Симптомите включват учестен сърдечен ритъм, задух, учестено дишане, изпотяване, световъртеж, шум в ушите, изтръпване на крайниците, пресъхване на устата, стомашни болки и други. Добре е да се вземе предвид, че тези симптоми биха могли да се дължат и на друго заболяване или проблем, съответно не винаги човек може да изпита пристъп на паника. Необходимо е проследяване от специалист във времето и да се изключат други състояния, които биха могли да причинят подобна симптоматика.

Паническите атаки не са животозастрашаваща, но имат негативно влияние върху качеството на живот и са силно емоционално увреждащи.

Но ако човек има неочаквани, повтарящи се на по-малки интервали от време пристъпи, може да се говори за паническо разстройство. Чувството на безпокойство е естествена реакция в отговор на опасни и стресови ситуации. Но когато чувствата на стрес, тревожност и паника са редовни и безпричинни, то тогава се говори за паническо разстройство.

Четете цялата статия в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК