България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пристигат лекарствата срещу Ковид-19, удължават срока на годност на ваксините

Бракували сме около 200 000 дози, ще бъдат унищожени, обяви Богдан Кирилов пред Bulgaria ON AIR

16.11.2021 | 09:12 Редактор: Тодор Петров

Европейската агенция по лекарствата препоръча одобряването на две лекарства с моноклонални антитела за лечение на Ковид-19.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви пред Bulgaria ON AIR, че Министерството на здравеопазването провежда преговори с двете компании производителите. 

"Единият продукт е комбинация от моноклонални антитела, а другият е само едно антитяло. Изпратихме български превод на кратката характеристика към Европейската агенция и Европейската комисия. Очакваме днес или утре ЕК да издаде разрешението за употреба", обясни той в студиото на "България сутрин".

От комбинирания продукт има извършена доставка за около 3 хил. пациенти и той вече се прилага в България. До края на месеца ще бъдат финализирани преговорите за другия продукт и ще има доставки и от него.

"Прилагането на тези продукти трябва да бъде извършено в лечебни заведения, тъй като представлява интравенозна инфузия. Прилагат се на рискови пациенти до седмия ден от първите симптоми. Подходящи са за групата с рискови фактори - със сърдечно-съдови заболявания, с диабет, с бъбречни и белодробни заболявания. Разработен е протокол в МЗ, който е изпратен до болниците, за да прилагат лекарите максимално информирано тези продукти", разясни Богданов.

Междинните резултати от Фаза 3 на клиничните проучвания показват намаляване с 50% и 89% на риска от хоспитализация, необходимост от включване на кислород и смърт, стана ясно още от думите му.

Богданов посочи, че в момента у нас има бракувани около 200 000 дози ваксини, които ще бъдат унищожени. За ваксината на Pfizer е направена промяна в срока на годност - от 6 на 9 месеца. Взето е решение да не бъде правена промяна в опаковката и срока на годност. Предстоят такива промени и за другите ваксини.

"В момента в България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. 7,7 млн. са доставените ваксини у нас. В страната има налични около 2 млн. дози от Pfizer, около 500 хил. от Moderna, от ваксината на Janssen също има достатъчно налични количества, миналата седмица имахме доставка от 300 хил.", увери директорът на ИАЛ.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Ето на това разчитаме, ако има адекватно лечение всичко ще се нормализира! Сигнализирай за неуместен коментар