България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кандидат-депутат от ИБГНИ: Спестих на България 3,5 млрд. лв.

Проф. Минчо Христов обясни защо вече не е част от широката коалиция "БСП за България"

10.11.2021 | 08:24 Редактор: Здравко Черкезов

Пример за добър депутат е, когато внесох забраната за такса "електромер", която спести 3,5 млрд. лв. Друг пример е депутат от ГЕРБ, който с една криминална поправка ощетява всички нас и, което е най-жалкото, болните хора. Това заяви кандидатът за депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!" проф. Минчо Христов в студиото на "България сутрин".

Той е част от Движението на непартийните кандидати, като в миналото 46-о Народно събрание (НС) е бил част от групата на "БСП за България".

"Бях в миналия парламент в широката коалиция с БСП, сега съм пак в такава коалиция, но с "Изправи се". Ние от Движението на непартийните кандидати не изоставяме своите партньори. Не съм конфликтна личност. Ако вляза в парламента, дори ще работя коалицията на БСП да бъде приобщена към една по-широка коалиция", изтъкна той.

Кандидат-депутатът обясни как е спестил на България 3,5 млрд. лв.

"В 40-ото НС бях независим депутат и тогава при мен дойдоха представители на големи електроразпределителни дружества, които казаха, че са се уговорили с КЕВР за въвеждането на такса електромер. По 5 лв. на месец, или по 60 лв. на година. Тогава с още двама колеги се хванахме и направихме поправка да нямат право да изискват такава такса", сподели проф. Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И посочи друг пример с депутат от ГЕРБ.

"Преди 4-5 години депутат от ГЕРБ предложи частните болници да не правят публични търгове, с което се оказа, че Здравната каса плаща на частните болници 8 пъти по-скъпо за едно и също лекарство, отколкото на държавните. В последния парламент дойдоха представители на НЗОК, попитах ги дали законът е променен и... не беше поправен. Това означава, че всяка година от всички нас се крадат наши пари. Те отиват в джобовете на шепа мафиоти, които са за затвора", категоричен бе кандидат-депутатът от ИБГНИ.

Първата му работа като депутат, ако влезе в 47-ото НС, ще бъде да внесе поправка на същия закон. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК