Бизнесът критикува решението на КЕВР за намаляване на цената на природния газ

Комисията взе изненадващо решение на 1 ноември

03.11.2021 | 21:10 Редактор: Теодора Патронова
Бизнесът критикува решението на КЕВР за намаляване на цената на природния газ

Законът определя обхвата, в който Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може да се произнася по отношение на цената на природния газ, пишат от регулатора по повод коментарите в публичното пространство относно цената на суровината от 1 ноември.

Според текстовете на регулиране подлежат цените, по които общественият доставчик "Булгаргаз" продава газ на крайните снабдители и топлофикациите. Цените се утвърждават след подадено заявление от страна на газовото дружество и се преразглеждат всеки месец.

КЕВР взе изненадващо решение на 1 ноември, според което цената на природния газ намалява с 1,5%, вместо да се увеличи с близо 30 на сто, каквито бяха предварителните заявки на "Булгаргаз". От енергийния регулатор обясниха, че са взели това решение на базата на внесените в последния момент нови обстоятелства от страна на газовото дружество, информира Investor.bg.

От бизнеса обаче негодуват, че ползите от този по-евтин газ ще се разпределят единствено за битовите потребители. За индустрията цената се увеличава с 27% спрямо 1 октомври и надхвърля 119 лева.

В обща позиция работодателските организации поискаха КЕВР да отмени своето решение или в противен случай ще сезират съда и Европейската комисия за нередностите на българския пазар и забраненото от закона и европейските правила кръстосано субсидиране на цената на природния газ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК