КЕВР одобри промените в методиката за определяне на цената на тока

Това е част от мерките за намаляване на ефекта от високите цени на електроенергията

26.10.2021 | 22:02 Редактор: Теодора Патронова
КЕВР одобри промените в методиката за определяне на цената на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри промените в методиката за определяне на цената на електроенергията, доставяна от доставчиците от последна инстанция. Това е част от мерките за намаляване на ефекта от високите цени на електроенергията за бизнеса.

С промените в методиката се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от доставчици от последна инстанция, обясняват от КЕВР. Това ще намали сметките с между 15-30 лева за MWh. Според оценки на председателя на КЕВР цените на този вид доставчици са с 50-100 лева на MWh над борсовите.

Доставчиците от последна инстанция доставят ток за клиенти на свободния пазар, които не са избрали своя доставчик. Цената обаче е няколко пъти по-висока, защото логиката на доставчиците от последна инстанция е да бъде осигурена извънредна доставка на електроенергия, например при фалит на търговец на електроенергия.

С промени в Закона за енергетика всички фирми вече са на свободния пазар, като бизнесът имаше гратисен период до 1 юли 2021 година да сменят своя доставчик. Голяма част от фирмите обаче пропуснаха този срок и сега плащат още по-високи цени за електроенергията.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК