България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолози: Надеждата за формиране на кабинет намалява

Коментар на доц. Татяна Буруджиева и проф. Антоанета Христова

01.11.2021 | 09:35 Редактор: Теодора Патронова

В навечерието на изборите две в едно на 14 ноември политическият хоризонт у нас се тресе от скандали за двойно гражданство, управление на ковид-криза и възможен локдаун. 

Според политолога доц. Татяна Буруджиева трябва да стъпим здраво на земята.

"Политиците и всички останали трябва да се обръщат много повече към експертното знание, което ще им посочва пътя и скоростта, с която нещата могат да се постигнат, а не да летим и после да сме тежко разочаровани", заяви тя в "България сутрин". 

"Политиците в предизборната кампания ни показват, че не сме се събудили. Трябва да се събудим от това да приемаме собственото си въображение за действителност. Най-силното манипулиращо чувство е вярата в справедливостта и с нея ни манипулират. Хората искат справедливост, но като общество 30 години не провеждаме дебата в какво да се състои тази справедливост и това равенство. Няма равенство изобщо. Светът е йерархичен и за да постигнем конкретното равенство, от което нашето общество най-много се нуждае, ние трябва да проведем този дебат", обърна внимание политологът проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR. 

Гостите в студиото коментираха и решението на КС, че указът за назначаването на Кирил Петков за министър е противоконституционен. 

"Правилата определят дали нещо е правилно. Конституцията е определила по какъв начин процедурите да определят кое е правилно и кое не е правилно по най-важните теми за държавата. Тези теми, които са свързани с нейните устои. Затова пренебрегването ѝ е в най-голяма степен работа срещу националната сигурност. За мен темата е много важна. Много е опасно всякакво дебатиране около това доколко аз трябва да спазвам Конституцията", посочи доц. Буруджиева. 

Проф. Христова е на мнение, че няма да има особен резултат върху онези избиратели, които харесват "Продължаваме промяната" и Кирил Петков.

"Те нямат мотивацията - за тях по-важен е резултатът, който ще се получи. Тъй като не по-слабо доминиращ мотив е желанието на хората да има правителство, а това е една от много малкото партии, които не поставя условия на другите. Напротив, казва, че ще разговаряме с всички и по този начин внушава на избирателите способността си да събере около себе си другите партии, за да направят правителство", изтъкна тя. 

Христова добави, че всяка друга партия все по-силно започна да поставя условия, а хората не желаят да отиват на избори и да няма правителство. 

"Ако искаме да направим този жест към хората с двойно гражданство, това е въпрос на решение. Не може обаче когато има един закон, той да се нарушава. Българската Конституция не нарушава правата на българите в чужбина. Аз много уважавам това решение - Кирил Петков казва: "Аз съм се върнал в България, искам да помогна на България". Никакъв проблем. Просто проблемът е да си министър с двойно гражданство, иначе помагай колкото искаш", каза ще тя.

Според доц. Татяна Буруджиева обаче, партията на Кирил Петков е постигнала тавана си. 

"Този, който разбира от публично поведение, би трябвало да знае, че това е лош пример, ако такъв човек, водещ партия, успее и влезе като решаващ фактор в политическата ни система. Президентът Радев има много сериозна подкрепа. Аз си мисля, че той е стигнал своя максимум. Само че проф. Герджиков не е стигнал максимума си, тук е голяма завръзка. Ясно е, че е много важно за Радев да спечели на първи тур. Но ако той загуби първи тур, тогава ситуацията става съвсем различна. От моя гледна точка рискът е много голям", коментира политологът. 

Христова отбеляза, че е много малко времето всякакъв вид скандали да повлияят върху избора на президента Радев.

"Аз съм убедена, че ще продължат усилията на онези политици, които сезираха Конституционния съд. Не виждам те да спрат при положение, че има това решение и че това е част от тяхната битка. Така че много е вероятно след изборите, тъй като мандатът на президента е до януари, да разсъждаваме за импийчмънт на Радев, но решение няма да има", разясни тя. 

Доц. Татяна Буруджиева заяви, че надеждата и за кабинет всеки ден намалява. 

"Беше ясно, че червените линии пречат за това. Говоренето за надпартийния интерес е важното. Управлението на сериозни кризи ни е важно в момента. Аз виждам запазване на червени линии. Виждам изказвания, които продължават да нагнетяват", поясни още политологът. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
5 rate up comment rate down comment 1
Дрън Дрън
преди 2 години
Отново внушения в полза на ГЕРБЗа радост на много хора обаче, ГЕРБ си отиват Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 1
Деливерски
преди 2 години
Въобще не влиза нищо в главата ми,изломотено от платени сондажници.Какво ще ме светне баба Тони,е ясно дори на хората които не ги е еня политиката и индивидите които я упражняват. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 2 години
И този път няма да се сформира правителство Сигнализирай за неуместен коментар