Огнян Герджиков: Не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чужди действия

"Той не носи никаква отговорност, пък камо ли наказателна", заяви бившият служебен премиер

29.10.2021 | 21:39 Редактор: Искра Ангелова

Подлежи ли на наказателна отговорност Кирил Петков след решението на КС?

"Да предположим, че Кирил Петков подава своето волеизявление във формата, която го е направил на 21 април, и след 2 седмици канадската администрация го отписва като гражданин на Канада. Питам аз какво би станало, щеше ли да има проблем за Кирил Петков? Абсолютно не. Нека да кажем следното, говоря хипотетично - примерно, правилата на Канада са двуседмичен срок от заявяване на отказ. Канадската страна наруша собствените си правила и не го прави след 2 седмици, а го прави след 2 месеца. И какво ще се окаже? Че от нарушението на Канада, а последиците ще са за Кирил Петков", заяви бившият председател на НС и бивш служебен премиер проф. Огнян Герджиков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него не може съдбата на Кирил Петков да зависи от чуждите действия.

"Определящ фактор е волеизявлението. И това е достатъчно, за да не му вменяваме вина в каквото и да било повече. Изглежда, че зависим от акт на друга държава, за да си уредим отношенията между българската държава и българските граждани. Това продължавам да не го разбирам. Известно е, че Конституционният съд не действа като пожарна команда, там нещата се случват спокойно и се проучват задълбочено", допълни проф. Герджиков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му актовете на Петков биха могли да бъдат атакувани.

"Те могат да бъдат атакувани от този, който има правен интерес. Но актовете на Министерския съвет не могат, защото те се вземат с мнозинство. Теоретично актовете спрямо ББР също могат да бъдат атакувани. Нещата да се възстановят в предишна ситуация и новият кабинет да реши дали и до колко същите актовете да ги повтори, или не. Все по-рядка стока започна да става стабилността и предвидимостта", подчерта бившият служебен премиер.

И добави, че за него Кирил Петков не носи никаква отговорност, пък камо ли наказателна.

"На какво основание да се търси наказателна отговорност? Изобщо не виждам той да е пристъпил закон, за да му се търси такава отговорност. Президентът Радев да изследва дали подадената декларация от Кирил Петков отговаря на истината или не. Той не е разследващ орган. "Импийчмънт на президента" звучи ефектно", поясни Огнян Герджиков.

Той припомни, че Лозан Панов все пак е в предизборна кампания.

"Той използва всякакви възможности, за да трупа дивиденти за сметка на своите опоненти. Това са неща, които са разбираеми, които на мен не ми харесват. Има медии, които внушават тежка вина и на президента, и на Кирил Петков. Други разсъждават по-различно. Хората обичат да състрадават този, който е нападнат, особено ако усещат, че това не е коректно", каза той.

И е категоричен, че не може непрекъснато да се променят законите.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 3
Коментар
преди 2 години
Господин Герджиков изопачава фактите.Кирил Петков може да си е подал волеизявлението навреме, но някой отчита ли че става въпрос за друга държава. Докато документите физически пристигнат там, входират се и се разгледат минава много време, да не говорим че трябва да се върнат обратно в България. Още повече че идват в Румъния. Всичко това се взема предвид когато се подписва нещо толкова важно.Хич да не ми говорят врели некипели.И Кирил Петков си носи наказателна отговорност, както и Румен Раде ... Сигнализирай за неуместен коментар
2
5 rate up comment rate down comment 3
Илиев
преди 2 години
Добре е,че в обществото ни,има стойностни,истински българи,като Огнян Герджиков.Г-н професора,ясно и открито показва,че казуса с К.Петков,е надут от хората около Борисов.Индивиди,лапали тлъсти обществени поръчки,престижни служби,днес тичат по сайтове,редакции,студия в удобни за тях телевизии,да се лигавят ,за да се харесат на началникът си,който си отива безвъзвратно.-1,търси си друга ясла,герберската скоро ще е празна.Толкова си елементарен и анонимен,такъв ти е целия несъзнателен живот. Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 7
анонимен
преди 2 години
Ако другарят Кирил Петков не желае съдбата му да зависи от чужди действия, не трябваше да става кандидат, участващ в избори, при които съдбата му зависи изцяло от чужди действия, в максимална степен! Намесата на О.Герджиков в случая е неуместна и представлява чужда намеса в личния живот на Петков! Той обаче изглежда разчите на това! Сигнализирай за неуместен коментар