Призиви за импийчмънт на Радев след решението на КС за гражданството на Петков

Според магистратите бившият министър е заемал поста в разрез с основния ни закон

28.10.2021 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

Зачестяват призивите за импийчмънт на президента Радев след решението на Конституционния съд за назначаването на Кирил Петков като министър в първия служебен кабинет. Според магистратите заради двойното гражданство на Петков той е заемал поста в разрез с основния ни закон. Какво ще се случи с актовете на Петков и още за правния казус? 

Освен за биографията на Петков и бъдещето му като политик, казусът с двойното му гражданство се оказва заплетен и за Министерството, което той ръководеше. Оттам обаче уточниха, че всички негови актове остават в сила, освен ако не бъдат обжалвани в съда.

"Те са стабилни и са свързани с други специални закони, така ще това решение не ги прави нищожни. Възложила съм на екипа да направи анализ кои биха били евентуално засегнати от евентуални бъдещи съдебни спорове. В рамките на установените норми в страната – всичко, което е правено, ще го подкрепя", каза министърът на икономиката Даниела Везиевал

Според правосъдния министър решението на съда е ясно и може да засегне най-вече действията на Петков, начело на икономическото ведомство. 

"Очаквам не толкова по юридически причини, колкото по политически някой да оспори едни от най-чувствителните актове, които той е издал. Това тълкувание засегна актовете от момента на тяхното издаване, а не на постановяване в сила. И поради тази причина ще се наложи в спорни ситуации действащият министър отново да издава актове, ако бъдат повдигани такива въпроси", коментира Янаки Стоилов.

А политическите сили потърсиха отговорността за конституционното нарушение от президента Румен Радев, който го е назначил. 

"Той няма как да не е знаел, защото е подписал документ, в който се опитва да повлияе на решението на КС да не разглежда делото, защото видите ли този министър вече не е министър. От вчера има много призиви за импийчмънт на Радев – че това не е злободневната тема на деня. Надали трябва да се занимаваме с това в момента. Импийчмънт ще му направи (защото това не е българска дума), т.е ще го отстрани българският народ", категоричен е Борисов.

"Това не е работа на българските партии. Който го е избрал – да си го отстрани", допълни той.

Специализираната прокуратура ще реши дали да образува разследване по преписката за гражданството на бившия служебен икономически министър след изборите на 14 ноември.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
И нищо не стана ясно за призивите за импийчмънт. Само в устата на ББ са. Поне да бяхте уточнили, че е цитат. Защо представяте неговите думи като бяла истина!? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 4
Алеков
преди 2 години
На 14 -ти ноември,президента Р.Радев ще си остане на стария адрес,"Дондуковв"-2,защото така искат 60-70% от българите. Другото е храна за разерените *** на Борисов. Сигнализирай за неуместен коментар