"Има такъв народ": Кирил Петков никога не е бил министър

Остри критики за гражданството на бившия служебен министър на икономиката

27.10.2021 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен. Това постанови Конституционният съд. Решението e прието с 11 гласа. 

ВМРО ще внесе жалба във Върховния административен съд, с която искат анулиране на всички решения на Кирил Петков като министър на икономиката. 

"Финансовите и икономически министри в двата служебни кабинета се провалиха", пък заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той и риторично пита: "Знае ли президентът Радев, че основният закон в България е Конституцията?"

А според "Има такъв народ" - Петков никога не е бил министър.

Според решението на конституционалистите в момента на встъпването си в длъжност Кирил Петков е бил едновременно български и канадски гражданин, което е в разрез със закона.

"И днес е приложимо класическото правило, че само лицата, трайно свързани с държавата чрез своето гражданство, могат да заемат висши държавни длъжности", заявиха от КС.

Делото беше образувано в средата на август, а конституционалистите поискаха да им бъдат представени документите, с който той е бил официално освободен от канадското си гражданство. Бившият служебен министър на икономиката е подал своето заявление за отказ до Канада на 21 април – 20 дни преди да влезе в управлението на България. 

Освободен от гражданство обаче е едва на 20 август – повече от два месеца след като вече е действащ министър. 

"Това писмено потвърждение до съответните компетентни власти на Канада с дата 21 април 2021 г. насочва към еднозначния извод, че кандидатът за служебен министър Кирил Петков Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие – освобождаване от това гражданство", допълни от КС.

Реакцията на Петков дойде в социалните мрежи.

"Въпреки че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд подчини България и нейната Конституция на административните актове на чуждите държави. Днес България загуби частица от своя суверенитет! Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред вас за стореното от мен. Мен не ме е страх", написа той.

Юристи разчетоха правния лабиринт различно. За бившия служебен премиер Огнян Герджиков нарушение на закона няма.

"Той адресира този отказ до Канада и ние не можем да зависим между два субекта на българското право да зависи дали и кога чужда държава ще отпише гражданин от канадско гражданство", заяви той.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК