Петков след решението на КС: Днес България загуби частица от своя суверенитет!

Бившият икономически министър пое пълна отговорност за стореното

27.10.2021 | 12:29 Редактор: Здравко Черкезов
Петков след решението на КС: Днес България загуби частица от своя суверенитет!

От "Продължаваме промяната" публикуваха официална позиция на Кирил Петков след решението на Конституционния съд (КС) да обяви назначаването му за икономически министър за противоконституционно.

Според Петков решението е в ущърб на него и на президента Румен Радев, тъй като идва три седмици преди изборите, а двамата са в предизборна кампания.

Публикуваме цялата позиция на Кирил Петков:

"Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам:

Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!

Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина.

Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании. 

Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки. 

Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90 000 лв. на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път. 

Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.

Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала "Хемус" я няма, въпреки милиардите левове вече платени от държавата. 

Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет. 

Просто нямах избор!

Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита. 

Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство: 

Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави. 

Въпреки че нито Конституцията, нито друг закон в България определят кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната Конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави. 

Днес България загуби частица от своя суверенитет!

Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред Вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца!  Мен не ме е страх!"

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

12
1 rate up comment rate down comment 3
Нина
преди 1 година
11
5 rate up comment rate down comment 0
Мими А.
преди 1 година
Все едно, да подам искане за входна виза и да считам, че ми е дадена!!! Или пълна дебилност, или нагли "недоумяващи" очи.Уча в чужбина, заради мене, състудентите ми са много любопитни какво става у нас.. Сигнализирай за неуместен коментар
10
2 rate up comment rate down comment 2
Валери
преди 1 година
Како рискуваш бе *** долен гнусна твар,огладня във Канада и реши че много те е заболяло за България и българите. Що ти не е-ба майката *** лицемерна, м.ъшляк долен я се скри на *** във п-та и със шомпола дате набутам колко се може по навътре та никога данеси покажеш мръшляшката гнила тиква. *** да *** откаде си се пръкнал дане маниполираш. Сигнализирай за неуместен коментар
9
8 rate up comment rate down comment 2
Ели
преди 1 година
Наглост до безобразие. Пределно ясно е, че престава да е канадски гражданин от момента, в който канадските власти му прекратят гражданството! Сигнализирай за неуместен коментар
8
7 rate up comment rate down comment 0
Рого
преди 1 година
България е суверенна и независима, защото си пази Конституцията. Всяко нарушаване на Конституцията отнема от суверенитета на България. Сигнализирай за неуместен коментар
7
7 rate up comment rate down comment 0
Георги Петров
преди 1 година
Да беше казал едно "извинявайте, мислех, че ще ми мине номера, ама не мина! Малко смешно и неудобно стана." А то - продължаваме с лъжите. Сигнализирай за неуместен коментар
6
5 rate up comment rate down comment 14
Българка
преди 1 година
Браво г-н Петков!! Поклон пред вас!!! Дано да поведете още много такива българи, да се върнат в България и да се разгроми мафията. И оттам да не служим повече на чужди политики. Но затова първо трябва в държавата да премахнем мафията. Трудно ще бъде, но не и невъзможно! Сигнализирай за неуместен коментар
5
6 rate up comment rate down comment 2
Brei
преди 1 година
4
3 rate up comment rate down comment 12
Росица Калчева
преди 1 година
Хора защо сте толкова злобни Аз ги подкрепям Сигнализирай за неуместен коментар
3
16 rate up comment rate down comment 4
Денис Лоу
преди 1 година
За първи път виждам толкова нагъл тип.Същите приказки говореха юпитата на царА,сега милионери и собственици на по един километър хотели по морето. Сигнализирай за неуместен коментар