Кирил Петков: Нося административна, но не и морална вина

Готов е да върне заплатите си като министър

31.10.2021 | 14:14 Редактор: Здравко Черкезов

Първи коментар на Кирил Петков след решението на Конституционния съд по казуса с двойното му гражданство. Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че е готов да върне заплатите си като министър и да понесе отговорност, но не изпитва морална вина.

С административна вина, но не и с морална. Така Кирил Петков определи финала на казуса с неговото дойно гражданство и взетото решение на КС. 

"Приемам тяхното решение. Леко съм разочарован, че се използва две седмици преди изборите да бъде дадено. Когато аз дадох моето волеизявление, аз вярвах, че съм направил всичко, което повелява Конституцията. Не чувствам морална вина. Сега ще се съобразя с административната глоба, която ще ми бъде наложена", заяви лидерът на "Продължаваме промяната". 

Петков обяви, че държавният глава не е бил информиран за задействаната процедура за отказ от канадско гражданство. 

"Аз подписах и декларация, с която казвам, че не съм двоен гражданин. Благодаря на президента, че даде висока оценка на мен като министър", коментира той.

Според бившия служебен премиер и конституционалист проф. Георги Близнашки от казуса ще последват редица административни актове, оспорващи решенията на Кирил Петков. 

"В крайна сметка те са недействителни по дефиниция, просто трябва да се констатират и това трябва да се направи за всеки акт по отделно. Ще има една вълна от искания за обявяване на тази нищожност", смята проф. Близнашки.

"Тези които питат, най-много искат моите актове да се върнат. Питам се кои точно актове искат да се върнат. ББР ли да се върне да раздава 2 млрд. лв. на 20 човека, язовирите ли да се върнат, от които откраднаха 400 млн. лв.", пита реторично Петков.

"Всичко съм готов да върна. Аз съм скочил тук само с една цел – да оправим България и да прекъснем бизнеса на тези крадци на обществен ресурс", категоричен бе той. 

Необходимо е да се работи по премахването на точката в Конституцията за премахването на двойното гражданство, допълни Петков. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
3
2 rate up comment rate down comment 0
законност и морал
преди 2 години
Напротив! Моралната вина е по-голяма! Законите и Конституцията са за да се спазват! И то от цялото общество! Политиците у нас често забравят, че законите важат и за тях! Още от самото начало е бил ясно, че с една декларация не може да се откаже от чуждо гражданство. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
f
преди 2 години
Този е измамник на квадрат Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Морална отговорност, могат да понесат, само достойни, почтенни и честни хора, Вие явно, не сте такъв! Сигнализирай за неуместен коментар