България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Държавата ли е виновна за това, че трансплантациите у нас са намалели драстично?

Коментар на Пенка Георгиева и Евгени Георгиев

11.10.2021 | 08:14 Редактор: Искра Ангелова

Трансплантациите у нас са намалели драстично след началото на пандемията. Какви са причините и защо страната ни е на последно място по брой донори в Европа?

"Пандемията не е причина, тя не е и основна причина, защото е факт, че плановите операции бяха спрени в началото на пандемията за месец-два. Бездействието на държавата в тези последните 2 години. Безхаберието, откакто бившата Агенция по трансплантации стана една дирекция. Министерството на здравеопазването доведе до това, че няма никаква информация, няма работа с донорите, няма информационни кампании и вследствие на това трансплантациите намаляха", каза Пенка Георгиева от Пациентска организация "Заедно с теб" в студиото на "България сутрин".

Тя сподели, че преди време самата тя се е оплакала на бившия заместник-министър на здравеопазването Жени Начева, че нищо не се случва с трансплантациите.

"След това имаше отчитане на дейност на един европейски ден на трансплантации. Сега се оплаках на министър Кацаров. И виждаме, че има активност. За съжаление, ако ние си замълчим, тази дирекция пак ще затихне. Последните данни от Европа сочат, че през 2020 година трансплантациите са намалели с 20% спрямо 2019 година. Това, което се случи през тази година, да имаме 11 донорски ситуации - дължи се на това, че майката на 23-годишния Данчо, който се нуждае от сърдечна трансплантация, излезе по медиите с призив", допълни тя.

Според нея човешката страна е трогнала хората и благодари на лекарите.

"Когато беше самостоятелна агенция, имахме регулярни срещи с тях, работеше се вършеше доста по-добре и беше видно, защото броят на трансплантациите беше висок. Извърши се голяма обемна дейност, която да подпомага това да се промотира трансплантацията в България. Ходехме по училища, постоянно навсякъде се говореше какъв огромен акт е това да бъдеш донор. Нещата вървяха много добре и е много важно кой ще бъде ръководител на тази Агенция. Начинът, по който се ръководи тази структура в момента, не върши никаква работа", коментира председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните Евгени Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му това го виждат 1016 човека, които чакат за трансплантация.

"Трансплантациите в чужбина се случват трудно, защото техните граждани на съответната страна са първи в списък. Ние сме последни. В България се разреши кръстосано донорство, за което българи ходеха в Турция", подчерта Пенка Георгиева.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК