Над 1000 българи на опашка за трансплантация

Най-много чакат донор на бъбрек

04.10.2021 | 12:35 Редактор: Георги Донков
Над 1000 българи на опашка за трансплантация

1010 български граждани чакат трансплантация. Това обявиха от министерството на здравеопазването в  Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. От там уточниха, че  чакащи за присаждане на бъбрек са 893 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 41 български граждани, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация очакват 22 наши сънародници.

От началото на тази година до момента в България са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Успешно извършени са 43 трансплантации – 14 от жив донор и 29 от трупен донор. За сравнение – за цялата 2020 донорските ситуации след установена мозъчна смърт са 4.

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е "Просто кажи "Да!". Нека хората разберат, че подкрепяш донорството!“, а целта е повече граждани да получат информация за смисъла и значението на донорството и трансплантацията.

Според действащото в България законодателство всеки човек би могъл да бъде донор на органи след настъпването на категорично доказана мозъчна смърт, освен ако приживе писмено не е декларирал отказ. След края на жизнения му път най-близките му роднини трябва да дадат съгласие за донорство. За съжаление, в много от случаите близките отказват тази възможност, въпреки че починалият не е направил отказ приживе.

По данни на Съвета на Европа през 2020 г. в Европа са извършени 35 529 трансплантации на органи, което е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 43 183 граждани. Това ясно показва, че търсенето на органи остава високо, а броят на реализираните трансплантации далеч не отговаря на нуждите на пациентите. През 2020 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 21 пациенти.

Един донор може да спаси 8 човешки живота чрез донорство на органи и да подобри живота на до 100 души чрез донорство на тъкани, посочват от здравното министерство. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК