Обречени? Медици дават седмици живот на деца, ако не бъдат трансплантирани

Основният трансплантолог от болница "Лозенец" е отстранен и това бави животоспасяващи операции

30.08.2021 | 19:44 Редактор: Елеонора Танева

Лекари с апел за възстановяване на чернодробните трансплантации за деца в болница "Лозенец". Заради разследване в болницата от два месеца не се извършват спешни операции, а за животоспасяваща процедура чакат три деца.

Деница Димитрова е майка на малката Ивона, която преди една година е претърпяла чернодробна трансплантация в университетската болница "Лозенец". Споделя, че е минала през ада, докато дойде ред и на момиченцето да получи своя втори шанс за живот. 

"Бяха забранени трансплантациите и планираните операции заради Ковид пандемията, я детето ми започваше все повече да се влошава. Лекарите от болница "Лозенец" не спираха да ни помагат", обясни Деница Димитрова.

На 23 юли 2020 година Ивона получава своя шанс. Благодарение на животоспасяващата операция, днес тя е на годинка и живее здрав и пълноценен живот. Историята със щастлив край обаче не е гарантирана за трите деца, които в този момент чакат своя ред за чернодробна трансплантация.

"В началото на месец юни основният трансплантолог по програмата беше отстранен и поради тази причина трансплантации активно по програмата не се извършват", заяви гастроентерологът и хепатолог д-р Мила Байчева.

По думи на доктор Байчева, на две от децата им остават броени седмици живот, преди да е прекалено късно. България е единствената държава в Европейския Съюз, която не разполага със собствена чернодробна трансплантационна програма или договор с чуждестранна институция.

"Този вакуум е създаден след ситуацията в болница "Лозенец" без резервен план за връзка с европейски център, който да поеме тези пациенти. Дори временно, към момента считам, че наистина децата са изоставени в тази трудна ситуация", убеден е медикът.

"Аз не разбирам как може някой да подлага тези деца и тези родители на този ужас, при положение, че в България се извършваха трансплантации и операции на малки деца", не скри възмущението си майката на Ивона.

Въпреки готовността на държавните институции да покрият разходите за трансплантациите на децата в чужбина, без необходимата институционална намеса, до тях може и да не се стигне.

"Това, което считам, че е добре да се направи е Министерството на здравеопазването, като най-висшата държавна институция, да помоли Евротрансплант за съдействие за тези деца. В противен случай, ние ще изгубим някои наши пациенти, което не се е случвало от много години", добави д-р Мила Байчева.

До момента реакция от отговорните институции все още няма.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
damadi666
преди 2 години
Освен като абсурдно и противохуманно, не знам по друг начин как да го определя!!! Сигнализирай за неуместен коментар