Проф. Генчо Начев: По закон не се предлага материална облага на донора, както и самият донор не получава такава

Ако такова нещо се случи, виновни са и двете страни, казва известният кардиохирург

07.06.2021 | 17:30 Редактор: Таня Харизанова

Финансови злоупотреби, лошо финансово състояние на големи държавни болници. Как се стигна до там?

"Първо – неспазване на финансова дисциплина. Второ – цени на клинични пътеки, които не отговарят на реалния разход. Т.е. няма остойностяване на медицинските услуги. Не винаги можем да обвиняваме съвета на директорите или съответния директор. Трябва да се направи анализ. Дали тези загуби са в резултат на това, че са си правили сметката без кръчмаря или е в резултат на натрупване на дългове, затова че не са остойностени правилно пътеките“, каза в предаването "Опорни хора“ директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

21 милиона лева загуба за една година за болница "Лозенец"?

"Не ми се вярва. Не знам колко са били приходите и колко разходите. Нямам достатъчно информация и не бих желал да го коментирам", заяви проф. Начев.

"Ще ви кажа нещо конкретно. За миналата и по-миналата година от лечение на 90 пациенти, от всичките 9800, които са минали през болницата, натрупахме загуба от близо 1 милион. Благодарение на другите пациенти, тези загуби ги „избихме“. Болницата няма една стотинка задължения. Просто дадох пример, че от неправилното остойностяване на специално усложнени пациенти – единият лежа 180 дни, докато го изпишем, това е половин година. Изхарчили сме за него 126 хиляди лева, като по пътеката е 14 хиляди. Докато е тази порочна система на финансиране – чрез клинични пътеки, на глава, на отчетен пациент, без да се има предвид нито качеството, нито това, дали пациентът се е върнал три пъти за рехоспитализация, ще бъде така", обяснява експертът.

Нарушен ли е законът за трансплантациите в болница "Лозенец" с донорството на бъбреци?

"За да каже някой, че е нарушен законът за трансплантации, трябва да има достатъчно информация. За да каже някой, че това е престъпление, трябва да се обърне към съответните институции. Иначе законът е много ясен. Живите донори могат да бъдат в роднински връзки по съребрена линия до четвърто коляно. Това значи максимум първи братовчеди. Допълнително се подписват декларации за съгласие. По всяко време донорът може да се откаже", коментира известният кардиохирург Генчо Начев.

Проф. Начев си спомня, че през 2004 – 2005 пак е имало подобен скандал за трансплантирани бъбреци на израелски гражданин с донори от Украйна или от Молдова. "Водеха се следствия, никой не беше осъден, защото не можа да се докаже, че има такова нещо", казва професорът.

"Ако сега се докаже, всеки трябва да си понесе последствията".

"Чл. 24, ал.8 от закона казва, че няма право да се предлага материална облага на донора, както и самият донор не може да получава облага. Т.е. ако такова нещо се случи, са виновни и двете страни – и този, който предлага, и този, който получава", цитира важна част от закона за донорството проф. Начев.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК