Откраднати надежди: Българи подведени за трансплантации в Израел?

Става въпрос за подведени българи от Мишел Леви

11.06.2021 | 19:24 Редактор: Искра Ангелова

Редица сигнали за заведени дела от български граждани с онкозаболявания са получили в Пациентски организации. Става въпрос за подведени от Мишел Леви, доскорошен маркетинг мениджър в болница "Лозенец", за трансплантации на стволови клетки в Израел.

През 2003 година сестрата на Оля Стефанова се разболява от рак. След неуспешни опити в България, открива надежда за лечение чрез трансплантация на стволови клетки в болница в Израел. Връзката е Марсел Леви, работещ тогава към онкологичния център в болница ИСУЛ и баща на Мишел Леви. 

Семейството обаче търси второ мнение в друго лечебно заведение в Израел, заради съмнения в предложената терапия.

"През цялото това време парите, посрещането, връзката с тези болници беше чрез фирма "Алис медикал" с управител Мишел Леви. Той работеше заедно с майка си", каза Оля Стефанова.

За лечението са преведени предварително 53 000 долара. 

"Но парите за лечението се превеждаха на тяхната фирма, не на болницата", допълни тя.

След неуспешна трансплантация - онкоболната жена се връща в България. 

"Неусвоените средства от лечението, независимо с какъв изход ще бъде то, те трябва да бъдат възстановени. Остатъкът беше около 35 хиляди долара", коментира Оля Стефанова.

Мишел Леви връща само 6 000 долара и обяснява, че фирмата му е фалирала. Семейството завежда дела. 2009 година сестрата на Оля губи битката с рака. През 2012 получават съдебно решение, че парите трябва да им бъдат върнати.

"За нас беше ясно, че няма да си получим парите, но поне донякъде имахме морална утеха", добави тя.

Оля разбира и за други хора с подобна съдба. Оказва се, че фирмата на Леви все още е била действаща, въпреки неговите уверения. Това се потвърждава и от друг случай на онкоболен.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК